Morgenmad kan give dit barn sukkersyge

Det kan få alvorlige sundhedsskadelige konsekvenser for dit barn at spise sukkerholdige morgenmadsprodukter hver morgen

Overvægt og diabetes er bare nogle af de risici, du udsætter dit barn for, hvis det spiser Frosties hver morgen. (Foto: Jan Unger)
Overvægt og diabetes er bare nogle af de risici, du udsætter dit barn for, hvis det spiser Frosties hver morgen. (Foto: Jan Unger)

Overvægtige børn og børn med større risiko for udvikling af diabetes.

Så alvorlige konsekvenser kan det ifølge læger få for danske børn, at de fylder sig med sukkerholdige morgenmadsprodukter, som Kellogg´s Frosties, Kellogg´s Coco Pops og Honey Monster Guldkorn.

Frosties er smækfyldt med sukker

Men det gør ikke indtryk på politikerne på Christiansborg, der har deres på det tørre.

Der er ihvertfald ingen af dem, der vil gøre en indsats for at få lavere sukkerindhold i de søde morgenmadsprodukter, som ifølge de læger Ekstra Bladet har talt med, er blandt kilderne til overvægt, fedtlever og tidlige stadier af sukkersyge hos danske børn.

Ingen lovgivning i sigte
Fødevareminister Mette Gjerskov vil ikke lovgive på området.

Vores ernæringsekspert mener, der bør indføres en max-grænse for sukker i sådanne produkter, hvad mener du om den idé?

- Vi har med stor succes indført det grønne nøglehulsmærke, der nu sidder på mere end 1200 fødevarer, og jeg anbefaler, at forbrugeren kigger efter mærket, når de køber morgenmadsprodukter, siger hun til Ekstra Bladet.

- Det er en garanti for at få flest fibre og mindst sukker indenfor en bestemt varegruppe - for eksempel morgenmadsprodukter. På den måde har forbrugeren altid mulighed til at træffe det sundere valg, når der skal vælges morgenmad fra supermarkedets hylder.

Nøglehulsmærket vildleder dig

Flere eksperter, som Ekstra Bladet har talt med, mener ellers, at det er uhensigtsmæssigt at stille de sukkerholdige morgenmadsprodukter på morgenmadshylderne sammen med gode sager som havregryn, når de i virkeligheden hører hjemme på supermarkedets slik - eller kagehylder.

Men her er det også forbrugerens eget ansvar, mener ministeren:

- Det er netop vedtaget, at virksomhederne på næringsdeklarationen skal oplyse for eksempel præcis, hvor meget sukkerprodukterne indeholder, og det kan forbrugeren altid forholde sig til. Det synes jeg er en stor sejr for forbrugeren, og jeg har ikke nogen planer om at gå ind og lovgive om, hvor forretningerne skal stille deres madvarer, lyder hendes svar.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kellogg´s og Honey Monster.