Annonce:
Annonce:

TV: Sådan laver du årets nytårsdessert

Kim Simonsen fra Ismageriet giver her sit bud på den perfekte islagkage til nytårsaften

Annonce:
Følg Fødevarer

Har du stadig ikke besluttet dig for, hvordan du vil imponere dine nytårsgæster med en lækker dessert?

Så giver Kim Simonsen fra Ismageriet dig her sit bedste bud på årets nytårsdessert:



Islagkage til nytårsaften:

Mælkeis

2 liter sødmælk

2 dl piskefløde

150 g skummetmælkspulver (kan undlades hvis du ikke kan skaffe det, men det giver isen god mundfornemelse)

400 g sukker

120 g glukose

8 g stabilisator til mælkeis eller 16 g geleringspulver uden konserveringsmiddel (For eksempel Tørsleffs melatin)

1 knivspids salt

Fremgangsmåde:

- Vej og mål alle ingredienser af. Isstabilisatoren blandes grundigt med halvdelen af sukkeret for at undgå at det klumper.

- Mælk, fløde, mælkepulver og den anden halvdel af sukkeret og saltet samt glucose sættes over i en tyndbundet gryde. Varm det, til det er lunt, og glukosen netop er smeltet (ca 40 grader)

Annonce:

- Tilsæt stabilisatoren blandet med sukker.

- Varm massen op til ca 80 grader under konstant omrøring.

- Hæld massen over I en kold skål, stil den på køl i minimum 4 timer, men bedst I 12-24 timer.

- Blend massen inden den køres på ismaskinen. Kør den eventuelt over flere omgange.

Med en god grundopskrift på mælkeis ved hånden er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke smage der kan tilsættes. I videoen er det en trelags islagkage med vaniljeis, havtornsorbet og kaffeis. Til vanilje- og kaffeisen bruges mælkeisen som grundbase (halvdelen til hver af de to).



Vaniljeis:

1 liter varm mælkeismasse

2 stænger vanilje

Fremgangsmåde:

- Vaniljestængerne flækkes og kornene skrabes ud og tilsættes massen sammen med stængerne.

- Vaniljen tilsættes den varme mælkeis for at trække smagen ud af vaniljestængerne. Inden ismassen køles ned.

Annonce:

- Hæld straks massen over i en kold skål. Stil skålen på køl og lad den hvile til dagen efter. Tag vaniljestængerne op. Kør massen på ismaskinen.

- Bruges Melatin eller geleringspulver vil massen blive til gelé, når den er kold, så blend geléen grundigt igennem, inden du kører den på ismaskinen.



Kaffeis:

1 liter mælkeismasse

3 dl espresso

70 g honing

30 g sukker.

Fremgangsmåde:

- Lav espresso på espressomaskine eller en espressokande af den type, som man sætter på komfuret. Har du ikke mulighed for det, kan du bruge meget stærk pulverkaffe. Stempelkaffe og kaffe fra filtermaskiner kan ikke anbefales.

- Rør honning og sukker ud I den varme kaffe, og kom den ned I ismassen.

- Kør massen på ismaskinen. Afhængig af ismaskinens størrelse kan massen køres over flere omgange.



Havtornsorbet:

175 g havtorn (friske eller frosne)

1 liter sukkerlage*

Saft af 1-2 citroner

Fremgangsmåde:

- Blend sukkerlage og havtorn grundig sammen, det er her smagen skal blendes ud af havtornen, så giv dem en ordentlig omgang.

Annonce:

- Sigt massen og kør den til is på ismaskinen.



*Sukkerlage:

6 g geleringspulver uden konserveringsmiddel

370 g sukker

115 g druesukker (dextrose)

20 g glukose

500 g vand.

Fremgangsmåde:

- Bland gelerinspulveret med sukker og druesukker. Kog vand og glucose op I en gryde, og tilsæt sukkerblandingen under konstant omrøring.

- Kog massen igennem og opbevar den ved stuetemperatur til den er afkølet. Den bliver hård, hvis den kommer i køleskabet.



Marcipanbånd til at lægge i ispringformen, inden isen lægges i:

250 g god marcipan

250 g flormelis

65 g glucose



Sådan bygger du kagen:

- Når du har lavet isen, rulles marcipanen ud i ca 4 mm tykkelse. Marcipanen præges med mønsterkagerulle og drysses med flormeleis.

- Med bunselbrænder karameliseres overfladen til den får en gylden farve.

- Marcipanen skæres i ca 5 cm baner og bruges til at beklæde springformens inderside.

Annonce:

- Hvis marcipanbåndet ikke kan nå hele vejen rundt I formen, overlappes to stykker, som så skæres skarpt til, som når man tapetserer.

- 1/3 del af formen fyldes med kaffeisen. Formen stilles tilbage i fryseren I 1 – 2 timer, så isen er helt hård.

- Isen tages ud og pendsles med smeltet mørk chokolade, inden havtornsorbeten fyldes i, så formen er fyldt 2/3.

- Formen stilles tilbage i fryseren I 1 - 2 timer, så isen igen bliver helt hård.

- Isen pendsles igen med smeltet mørkt chokolade, og formen fyldes med vaniljeisen.

- Formen stilles tilbage i fryseren, til den er helt frosset,inden islagkagen kan tages ud af formen og pyntes. Se et bud på pyntning i tv-indslaget.



Uden ismaskine:

Hvis du ikke har en ismaskine, kan du godt opnå et hæderligt resultat, hvis du sørger for at røre meget ofte i isen under nedfrysningen.

På den måde går du til kamp mod iskrystallerne, som ellers vil ødelægge den skønne, cremede oplevelse:

Fremgangsmåde:

Annonce:

- Rør cirka hver halve time, og brug en gaffel til at skrabe de frosne kanter af, og bland dem med resten af massen.

- Pisk isen med en røremaskine eller et piskeris, og frys den ned igen. Gentag processen ca fire gange, for det tager ca to timer, før isen er frosset.

- Kom derefter isen i en foodprocessor, og kør den et par minutter, til den er cremet. Bland eventuelt isen med de resterende ingredienser, der ikke skal findeles i foodprocessoren.

- Hæld isen i en passende form, og sæt den i fryseren, til den skal spises.

Se Kim Simonsen lave den lækre islagkage i toppen af artiklen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: