Bæravlere tjekkes kun med stikprøver

Plantedirektoratet, som står for at kontrollere jordbæravlere og andre producenter, kommer ikke ud til alle

Jordbæravlere og andre frugtavlere tjekkes ikke hvert år for deres hygiejne og arbejdsforhold. (Foto: Colourbox)
Jordbæravlere og andre frugtavlere tjekkes ikke hvert år for deres hygiejne og arbejdsforhold. (Foto: Colourbox)

Mens supermarkeder, restauranter og fabrikker jævnligt bliver kontrolleret af Fødevarestyrelsen, så bliver avlere der producerer jordbær, salat og andre friske afgrøder, kun sporadisk kontrolleret.

En avler kan godt gå en hel sæson uden at få besøg af en kontrollant. Det bekræfter den ansvarlige myndighed, Plantedirektoratet, for ekstrabladet.dk.

- Det er en stikprøvekontrol. Så nej, vi kommer ikke ud til alle hvert år, siger souschef i Plantedirektoratet, Stina Siemsen til ekstrabladet.dk.

Læs: Lortebær: Nu ryger den sidste kunde

Producenten har ansvaret
De seneste dage har Ekstra Bladet beskrevet, hvordan d årlige toiletforhold og en liberal holdning til håndvask og hygiejne blandt plukkerne var udbredt på markerne hos den danske producent Jeppe Pedersen, som leverde danske jordbær til Coop og SuperBest.

Læs: Lortebær til salg

Mener du, at der er tilstrækkeligt med kontrol, når sådan en sag som denne kan slippe igennem?

- Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag. Men jeg kan sige, at som myndighed har vi selvfølgelig en forpligtelse til at lave kontrol, men det er jo producentens ansvar at sørge for, at varen ikke udgør en risiko, siger Stina Siemsen til ekstrabladet.dk.

Hun vil ikke udtale sig om, om kontrollen tidligere har været på besøg hos jordbæravler Jeppe Pedersen, men de er nu indgået i en 'dialog' med producenten.

Læs: Myndigheder har kig på Jeppes Jordbær

Vi har fokus på bærrene
Selv om det er producentens ansvar at holde god hygiejne, så vil der jo altid være brådne kar. Spørgsmålet er vel, om kontrollen er tilstrækkelig god til at holde styr på dem?

- Vi prioriterer hele tiden vores ressourcer, og selvfølgelig er en kontrolvirksomhed altid forpligtet til at lave kontroller hvor de giver mest mening, siger Stina Siemsen.

Og bær har så ikke været et indsatsområde hidtil?

- Jo, det har vi hele tiden haft fokus på, siger Stina Siemsen.

TV: Sådan bliver lortebær plukket

Hun mener ikke, at forhold som dem, Ekstra Bladet har afdækket, afspejler de generelle produktionsforhold for jordbær i Danmark.

Stina Siemsen kan ikke på stående fod oplyse, hvor mange kontroller, Plantedirektoratet udfører om året og kan ikke tage stilling til, om kontrollen af avlere bør udvides til en slags Smiley-ordning, hvor alle får besøg hvert år.

Ekstrabladet.dk har bedt Fødevareminister Henrik Høegh om at tage stilling til sagen og afventer svar.

0 kommentarer
Vis kommentarer