Boom i berigede fødevarer

Stadig flere slags mad og drikke, som har fået et ekstra skud vitaminer eller mineraler, er at finde på danske supermarkedshylder

Der er stadig flere berigede fødevarer på de danske hylder. (Foto: Bjørn Stig Hansen)
Der er stadig flere berigede fødevarer på de danske hylder. (Foto: Bjørn Stig Hansen)

Det kan være energidrik med B-vitamin, saft tilsat mineraler eller margarine med D-vitamin: De danske supermarkeders hylder bugner efterhånden af berigede fødevarer.

- Det er steget og steget siden 2003, og vi forventer, at det fortsætter i år og de næste par år, siger Jens Therkel Jensen, souchef i Fødevarestyrelsens Ernæringskontor, til dr.dk.

I 2008 gav Fødevarestyrelsen syv nye tilladelser til at sælge berigede fødevarer og året efter var det 27. Sidste år blev 30 nye produkter tilladt og det er ny rekord.

Samtidig er mere end 2 ud af 3 tilladelser givet indenfor de seneste to år, viser nye tal fra Fødevarestyrelsen.

Tilsat vitaminer
I alt er knap 90 berigede fødevareprodukter blevet godkendt siden 2003. I samme periode har Fødevarestyrelsen modtaget 153 ansøgninger.

De berigede fødevarer, altså mad- eller drikkevarer, der er tilsat ekstra vitaminer eller mineraler, var forbudte i Danmark indtil en dom ved EF-domstolen i 2003 slog fast, at forbuddet stred mod EU-reglerne.

Derfor har importører og producenter siden kunnet søge om at få produkter blåstemplet hos Fødevarestyrelsen, hvis styrelsen ikke vurderer, at det udgør en sikkerhedsrisiko.

For eksempel, at fødevarerne ikke skader børn eller gravide.

Dansk mistro overfor berigede fødevarer

Vildleder forbrugerne
Camilla Hersom, formand for Forbrugerrådet, er bekymret over det stigende antal tilladelser til berigede fødevarer. Hun frygter det løber løbsk.

- Desværre er det kun starten, vi ser, tror jeg, siger hun til dr.dk.

Hun forklarer stigningen med, at vitaminer og mineraler giver mad og drikkevarer en sundere indpakning.

- Når man beriger med vitaminer og mineraler, tror folk lige pludselig, at varen har positive egenskaber. For eksempel en energidrik, der er smækfyldt med sukker og som er beriget med B-vitaminer. Det vildleder mere end det vejleder, mener Camilla Hersom.

0 kommentarer
Vis kommentarer