Danske agurkeavlere søger kompensation

De danske gartnere har mistet millioner, da de kom under falsk mistanke i forbindelse med tysk udbrud af colibakterie. Nu søger branchen kompensation

Fødevareministeriet og det danske gartnerierhverv vil nu søge om økonomisk hjælp til de agurkeproducenter, som er blevet hårdt ramt på grund af svigtende salg, efter de fejlagtigt blev udpeget som mulig kilde til det tyske udbrud af livsfarlig colibakterie.

- Vi retter i dag henvendelse fra Dansk Gartneri til fødevareminister Henrik Høegh, hvor vi vil gøre opmærksom på de 20 danske agurkeproducenter, som er blevet rigtig hårdt ramt af det her, siger Flemming Nør-Pedersen, sekretariatschef i Dansk Gartneri, til ekstrabladet.dk.

Som reaktion på henvendelsen har Henrik Høegh meldt ud, at han vil søge penge hos EU til de danske gartnere ved et ministermøde i aften, tirsdag, skriver Ritzaus Bureau.

Har mistet millioner
Dansk Gartneri anslår, at de relativt få danske avlere tilsammen har mistet 5 millioner kroner, siden danske agurker for to uger siden kom under mistanke for at være en af årsagerne til den omfattende smitte med colibakterien VTEC i Tyskland.

Selv om det få dage senere stod klart, at de danske agurker ikke havde noget med udbruddet at gøre, så er branchen stadig mærket af, at agurkerne er svære at sælge. Avlerne brænder lige nu inde med stor mængder plukkemodne agurker, som de ikke kan afsætte.

- Situationen er faktisk livstruende for den danske produktion af agurker, som fuldstændig uskyldigt er blevet ramt af denne her sag. Hvis de ikke får en håndsrækning, er der stor risiko for, at de må lukke, siger Flemming Nør-Pedersen.

Høj standard i Danmark
- Ironisk nok kommer denne her sag oven på, at de danske agurkeproducenter har fået virkelig godt styr på dyrkningen, med en høj standard for hygiejne, egenkontrol og brug af biologisk bekæmpelse. Så det er en dybt trist udgang, den her sag risikerer at få, siger Flemming Nør-Pedersen til ekstrabladet.dk.

Det menes nu, at tysk dyrkede bønnespirer er den virkelige årsag til udbruddet af VTEC-smitte som har gjort 2100 tyskere syge og dræbt 22 mennesker.