10 skrøner om tømmermænd

Er reparationsbajeren vejen frem dagen derpå, eller skal du bælle en liter fløde, før du går ombord i branderten? Læs her, hvordan du slipper bedst igennem festen

Av: Tømmermænd kommer af flere forskellige årsager: Alkohol får din krop til at dehydrere - derfor den store tørst. Alkohol irriterer mavesækken - derfor sure opstød og kvalme. Alhohol virker umiddelbart søvndyssende - men det forstyrrer også søvnrytmen, og derfor vågner du ofte tidligt, og du kommer ikke ned i den dybe søvn. (Foto: Colourbox)
Av: Tømmermænd kommer af flere forskellige årsager: Alkohol får din krop til at dehydrere - derfor den store tørst. Alkohol irriterer mavesækken - derfor sure opstød og kvalme. Alhohol virker umiddelbart søvndyssende - men det forstyrrer også søvnrytmen, og derfor vågner du ofte tidligt, og du kommer ikke ned i den dybe søvn. (Foto: Colourbox)

'Haps haps haps, nu skal vi ha' snaps'. Sådan synger danskerne ved de årligt tilbagevendende julefrokoster. Fælles for de fleste er masiv indtagelse af alkohol.

Dagen derpå har sangen dog ofte ændret toneart, og en brummen i hovedet gjalder; 'Haps, haps, haps...kolaps'.

ekstrabladet.dk har talt med Janne Tolstrup, som er forsker og ph.d. ved Center for Alkoholforskning, om de myter og skrøner, der er om tømmermænd. For hvad er egentlig op og ned?

- Først og fremmest. Hvorfor får vi tømmermænd?

- Alkohol virker vanddrivende, fordi alkohol hæmmer udskillelsen af antidiuretisk hormon fra hjernen. Derfor bliver vi dehydrerede, og symptomerne er de samme, som hvis du bliver dehydreret af for eksempel for meget sol. Altså hovedpine, maveonde og så videre.

- Desuden er alkohol lokal-irritende på mavesækken og bevirker, at indtaget mad opholder sig længere tid i mavesækken end normalt, især efter indtagelse af stærk spiritus. Så man kan populært sige - at mavesækken også bliver fuld, siger Janne Tolstrup.

Men der er også en masse myter om, hvad der kan kurrere tømmermænd.

Er det sandt eller falsk, at du får færre tømmermænd, hvis:

1. ...du drikker vand inden alkoholindtag?

- Sandt. Det hænger nøje sammen med dehydreringen, og det kan du modvirke, hvis du drikker vand inden. Men det er en god idé at drikke et glas vand efter hver genstand.

2. ...du er udhvilet?

- Falsk. Det har ikke umiddelbart nogen gavnlig effekt. Men som ved alt muligt andet fysisk, så er du mere klar i hovedet, hvis du ikke har drukket alkohol. Det hænger også sammen med, at du jo ikke mærker, at du bliver træt, når du er til fest. Og er du træt i forvejen - så bliver du endnu mere træt.

3. ...du drikker hurtigt i starten?

- Falsk. Tempoet har ikke noget at gøre med, hvordan du får tømmermænd, men hvordan du håndterer din brandert. Men et råd, som jeg ikke burde give er, at hvis du gerne vil have den euforiske følelse af alkohol, så skal du drikke hurtigt i starten. Følelsen får du ikke, hvis du drikker vin stille og roligt en hel aften, selvom det også kan give en høj promille.

4. ...du spiser, mens du drikker alkohol?

- Sandt. Det er et godt middel til at styre din brandert. Når du har mad i maven, så tager det længere tid, inden alkoholen kommer ud i blodbanerne.

5. ...lader være med at ryge?

- Sandt. Nu kan du jo få hovedpine af at ryge, selvom du ikke drikker. Så det skal du lade være med, for det er blot endnu mere gift til kroppen, som jo i forvejen er på overarbejde, når du drikker.

6. ....du drikker en halv liter fløde?

- Falsk. I princippet er det det samme som med mad. Men vi ved jo alle, at alkohol er rigtig god til at opløse fedtstof, så det vil ikke umiddelbart have nogen effekt. Det skal siges, at der ikke er noget forskning på området.

7. ...du er mand?

- Sandt. Vi har tidligere lavet en lidt for sjov undersøgelse, som klart viste at kvinder rapporterer oftere om tømmermænd end mænd.

8. ...du drikker dyr alkohol?

- Falsk. Men mørke drikke indeholder ofte andre flere stoffer som for eksempel olier, som kroppen skal skille sig af med. Der er det ikke alkoholen, som skal skaffes bort. Men igen - der er ingen forskning på området.

9. ...du drikker vand, når du kommer hjem fra fest?

- Sandt. Og der skal vi igen kigge på dehydreringen. Så det er en god idé med et ordentligt glas vand.

10. ...du drikker en reperationsbajer dagen derpå?

- Falsk. Du udsætter kun problemet - men det kan jo være rart nok i første omgang.

Skriv dine gode råd til at håndtere eller undgå tømmermænd nedenfor.