SuperBest ramt af kød-skandale

Syv ud af otte testede SuperBest-butikker fuskede med datoerne på deres kød, afslører stikprøve

Syv af SuperBests slagtemestre pakkede kød om med ny holdbarhedsdato. Det afslørede Fødevarestyrelsen. (Foto: Thomas Borberg)
Syv af SuperBests slagtemestre pakkede kød om med ny holdbarhedsdato. Det afslørede Fødevarestyrelsen. (Foto: Thomas Borberg)

Syv ud af otte SuperBest-butikker blev taget på fersk gerning i at ompakke kød i deres slagterafdelinger, da Fødevarestyrelsen i går aftes udførte en målrettet stikprøvekontrol.

- Vi fik et målrettet tip om, at der i nogle Super Best kan være hakket kød og medisterpølse, der bliver systematisk ommærket. I syv ud af otte butikker konstaterer vi overtrædelser, som gør, at vi overvejer bøder eller politianmeldelser, siger fødevarechef Bjørn Wirlander fra Fødevareregion Øst.

To Coop-supermarkeder blev også stikprøve-testet, men her fandt man ingen overtrædelser.

Ommærkningen består i, at en vare, der nærmer sig sidste salgsdato, bliver taget ud af sin gamle indpakning, pakket om - og forsynet med en ny datomærkning.

Overraskende omfang
Hos Fødevarkontrollen vil man på grund af retslige forhold ikke oplyse, præcist hvilke butikker der er dumpet i kødtesten. De kan dog sige, at det drejer sig om butikker beliggende i Storkøbenhavn, Roskilde og Holbæk.

Omfanget af kødsvindlen i SuperBest overraskede Fødevarestyrelsens kontrollanter.

- Godt nok er stikprøven velforberedt og den er målrettet, men vi taler altså om syv ud af ti butikker, hvor vi finder noget. Det, vi har oplevet ude i butikkerne, vil indgå med meget stor vægt, når vi skal beslutte, hvordan vi vil målrette vores kontrolaktiviteter fremover, siger fødevarechef Bjørn Wirlander.

Præcis hvordan, Fødevarestyrelsen i fremtiden vil målrette sin kontrolindsats eller om andre af SuperBests butikker også skal tjekkes, vil man ikke oplyse.

Fyrede slagtermestre
Hos SuperBest har man valgt at fyre slagtermestrene i de afdelinger, hvor der var overtrædelser.

- Vi anser fundene i vores butikker for at være en så grov overtrædelse af både vores interne retningslinjer og fødevarelovgivningen, at vi ikke længere kan have de ansvarlige ansat. Vores kunder skal kunne stole på, at vi håndterer alle vores varer professionelt og i overensstemmelse med lovgivningen, og det har ikke været tilfældet for de syv slagtermestre, siger Frank Sørensen, adm. direktør i SuperBest.

Over for Ekstra Bladet afviser han, at nogen i SuperBests ledelse skulle have kendskab til, at slagtermestrene tryllede kødet i køledisken yngre.

- Vi har ikke haft noget, som skulle give os en mistanke om, at der skulle være brodne kar i de pågældende butikker. Det er også derfor, vi reagerer så hårdt, for det er et tillidsbrud, der er sket, siger han til Ekstra Bladet.

Ledelsen vil nu indskærpe reglerne for slagtermestre og personale i resten af SuperBests butikker.

Bevidst brud på regler
Ingen af de berørte afdelinger har tidligere fået anmærkninger eller sure smileys af fødevaremyndighederne, og derfor har SuperBest hidtil været overbevist om, at lovgivningen blev overholdt, hævder supermarkedskæden.

Ifølge Fødevaremyndighederne har en af de berørte SuperBest-butikker dog tidligere været ramt af en lignende sag om fusk med datomærkning, dog inden for en anden varegruppe.

Sagen startede med, at forbrugerprogrammet Kontant viste optagelser med skjult kamera til Fødevarestyrelsen. Optagelserne, der afslører systematisk svindel med datomærker i flere SuperBest-butikker, bliver vist tirsdag aften på DR1.