Lev fem år længere med vin

Alkoholdrikkere, der holder sig til maks to glas om dagen, lever op til fem år længere end dem, som ikke drikker, siger nederlandske forskere

Drik et halvt glas vin om dagen og lev fem år længere. (Foto: Colourbox)
Drik et halvt glas vin om dagen og lev fem år længere. (Foto: Colourbox)

En lille tår over tørsten er med til at sikre et længere liv. Det mener i hvert fald forskere ved Wageningen Universitet i Nederlandene. De har testet næsten 1400 midaldrende mænd i en periode på 40 år og er kommet frem til resultatet, at alkohol med måde forlænger livet. Den største livsforlængelse var hele fem år, og den blev observeret ved de testpersoner, som drak et halvt glas vin hver dag, skriver dailymail.co.uk.

Men også dem som drak to glas vin, to øl eller to genstande spiritus om dagen, levede op til et par år længere end deres afholdende brødre.

Studierne viste, at især vindrikning havde en positiv effekt på alle typer dødsårsager - blandt andet hjertesygdomme.

Drik med måde
Man skal indtage op til 20 milligram ren alkohol om dagen. Eller det der svarer til mellem et halvt og to glas alkohol for at opnå den positive effekt, og det skal helst være vin. Forskerne vil dog ikke foreslå folk at begynde at drikke, hvis man ikke allerede gør det.

- Da alkohol kan være vanedannende, er det ikke tilrådeligt at begynde at drikke bare på grund af den gode virkning, siger Dr Martinette Streppel fra universitetet.

Alkoholens positive virkelig kan blandt andet skyldes, at vin er med til at mindske risikoen for at fedtlag bliver dannet i årerne og derved risiko for blodpropper, og ligedes kan de letantændelige dråber være godt for kolestoroltallet. Forskerne advarer dog alligevel mod indtag af for store mængder alkohol. Det kan som bekendt skade både lever og forårsage ulykker.