Ø-mærket kan gøre dig usund

Økologiske varer kan sagtens være mere usunde end almindelige varianter, advarer ekspert. Se eksemplerne på usunde, økologiske fødevarer her

Følg Fødevarer

Sundhedsmyterne skal ud og fornuften ind. Smør er og bliver smør, uanset Ø-mærket, og det sætter sig nøjagtig samme sted på de samme sideben i lige så store mængder. Det mener i hvert fald ernæringsekspert og cand. scient. i human ernæring Per Brændgaard. Han advarer mod den opfattelse, at økologiske madvarer er lig med sunde madvarer.

– Økologi er blevet en legitimering af mad, som ikke er sund. Usund mad bliver altså ikke sund, fordi den er økologisk. Folk tror fejlagtigt, at Ø-mærket er et ernæringsmæssigt kvalitetsstempel – det er helt forkert, siger han.

Økologi er ingen blåstempling
Ifølge Per Brændgaard er helsehysteriet omkring det røde Ø-mærke helt ude af proportioner, og på samme måde som med light-produkter snyder de Ø-bevidste købere sig selv, når de i sundhedens tegn køber økologiske kager frem for almindelige.

– Ligesom med light-produkter tror folk, at økologi er en blåstempling, så man bare kan æde løs. Vi mennesker søger jo hele tiden information, der bekræfter, at vi kan få lov til at spise det, vi helst vil, forklarer han.

Per Brændgaard mener, at det er den enorme eksponering af Ø-mærket, som er medvirkende til, at det bliver mere og mere almindeligt i de danske supermarkeder, kølediske, grønsagsafdelinger og sågar på slikhylderne.

Ingen sund magi i Ø'et
– Efterhånden er Ø-mærket blevet udbredt til usunde madvarer. Man kan købe økologisk slik mange steder, men folk skal bare huske på, at det ernæringsmæssigt er nøjagtigt lige så usundt som almindeligt slik, siger han.

Ernæringseksperten vil gerne aflive øko-myterne og i stedet opfordre folk til at bruge fornuften.

– Økologi har ikke en magisk virkning, der gør ting sunde, og økologisk smør giver bare en miljøvenlig blodprop, siger han.

Ekstra Bladet har sammenlignet otte forskellige økologiske og konventionelle dagligvarer, og de økologiske varer er enten mere usunde eller lige så usunde som de konventionelle.


Den økologiske er den mest usunde: Speltkiksene er markant mere usunde end de almindelige. Hele 4,5 gram mere fedt og flere kalorier end Biscas version. (Foto: Linda Johansen)

Den økologiske er den mest usunde: Mørk chokolade er usundt ligegyldigt hvad. Men en økologisk version tegner sig for otte procent mere fedt og ti flere kalorier. (Foto: Linda Johansen)

Den økologiske er den mest usunde: Kalorieindholdet i de to cornflakespakker er stort set det samme, men Urtekrams version har 0,6 gram mere fedt pr. 100 gram end den grønne. (Foto: Linda Johansen)

Den økologiske er den mest usunde: Når den søde tand melder sig, er der ungen grund til at lede efter økologiske kager. Urtekrams Choko Crunch har nemlig fire gram fedt og 14 kalorier mere per 100 gram end sin u-økologiske tvilling. (Foto: Linda Johansen)

Den økologiske er den mest usunde: Sojadrikken har næsten seks gange så mange kalorier og fem gange så meget fedt. (Foto: Linda Johansen)

Lige usunde: Det gør ingen forskel, om du vælger de økologiske eller de almindelige vingummier, de er lige dårlige for dig. (Foto: Linda Johansen)

Lige usunde: Heller ikke på lakridsfronten er der noget at vinde ved at sætte tænderne i de økologiske, de er akkurat lige så slemme som de almindelige. (Foto: Linda Johansen)

Den økologiske er den mest usunde: Der er ingen grund til at lede efter en økologisk rugbrødsblanding, hvis du vil holde vægten. Den ikke økologiske indeholder hele 67 færre kalorier og 5 gram mindre fedt pr. 100 gram. (Foto: Linda Johansen)

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind