Frugthandler vil betale din moms

Politikerne ikke vil være med til at sænke momsen på sunde fødevarer, derfor har en frugt og grønthandler i Tårnby på eget initiativ valgt at betale momsen for kunderne i næste uge

Grønthandleren fra Tårnby håber, at kollegaer rundt om i landet vil følge trop. (Foto: Colourbox)
Grønthandleren fra Tårnby håber, at kollegaer rundt om i landet vil følge trop. (Foto: Colourbox)

De kan finde ud af det både i Norge, Sverige, Tyskland og en række andre lande i Europa. Men i Danmark kan politikerne ikke blive enige om, hvorvidt det er en god idé, at momsen på sunde fødevarer som æbler, kartofler og salat skal sænkes.

Den konservative sundhedsminister, Jakob Axel Nielsen, har nedsat en Forebyggelseskommission, der blandt andet skal komme med forslag, der skal afhjælpe livsstilssygdommene - og her en differentieret moms også på programmet. Men Venstres fødevareminister Eva Kjer Hansen, mener, at det fuldt ud er at personligt ansvar, hvad man putter i munden.

Mens politikere og ministre skændes internt nægter en frugthandler i Tårnby på Amager at se passivt til, at børn og unge bliver tykkere og tykkere. Derfor tilbyder I Tårnby Frugt & grønt at betale momsen for alle sine kunder i uge 47.

Børn vælger chips
- Vores forretning ligger lige i nærheden af en skole med 900 elever. Vi ser hver dag, hvordan ungerne i spisefrikvarteret går hen og køber sodavand og chips. Vi kan ikke redde verden, men man må starte et sted, og med de lavere priser håber vi, at børnene vil vælge det sunde frem for det usunde, siger Heidi Herskov fra Tårnby Frugt & grønt til ekstrabladet.dk.

Indtil videre betaler grønthandleren kundernes moms i en enkelt uge, og Heidi Herskov håber, at andre grønthandlere i Danmark vil følge trop, så politikerne kan blive råbt op.

- Vi vil gerne fortsætte projektet i december måned også, men det er klart, at hvis det halve af hovedstadsområdet pludselig kommer og køber alle deres grøntsager hos os, så kan vi ikke holde til det. Men vi håber meget på, at andre grønthandlere vil bakke op om initiativet, siger hun.