Madpriserne har nået toppen

Himmelflugten på fødevarepriser er stoppet. Priserne er nu stabile og vil ikke blive påvirket af finanskrisen, vurderer ekspert

Danskerne kan ånde lettet op. Madprisernes himmelflugt har toppet og indholdet i indkøbskurven bliver derfor ikke dyrere. Det vurderer Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

- Nu er fødevarepriserne stabiliseret. Der vil måske komme et lille fald, men ingen stigninger, siger hun.

Ifølge forbrugerøkonomen er årsagerne til det stabile prisniveau på dagligvarer, at høsten har været god i år, samt at råvarepriserne er faldet kraftigt. Dog tilføjer hun, at prisen på kød kan stige lidt, men samlet set vil forbrugerne ikke kunne mærke en forskel, når alle varerne i kurven køres gennem kassen i supermarkedet.

Selv om prisernes himmelflugt er stoppet, betyder det ikke, at forbrugerne vælter sig i store oksebøffer og god rødvin. Den økonomiske krise får danskerne til at spare på supermarkedets dyrere varer.

- Luksusvarerne erstattes med billigere alternativer, hvor man kan spise sig mæt til en lille pris. En hakkebøf eller suppe mætter jo også, siger Lehmann Erichsen, der forklarer det med, at der spares på det skjulte forbrug først.

- Naboen kan jo ikke se, hvad du har i køleskabet, men han kan se din pæne jakke, siger hun.