Fine fedtfattige skæreoste

Under luppen: Ved at vælge fedtfattigere udgaver af skæreoste, kan man spise ost med bedre samvittighed. Per Brændgaard er ernæringsekspert og kigger nærmere på fedtfattige skæreoste

Selvom du spiser fedtfattig ost, er der stadig en del fedt i, og det er derfor en god ide at lægge osten oven på en tyk skive rugbrød.
Selvom du spiser fedtfattig ost, er der stadig en del fedt i, og det er derfor en god ide at lægge osten oven på en tyk skive rugbrød.

Selv om ostene er fedtreducerede, indeholder de stadig en del mættet, usundt fedt. Fedtfattig ost er ikke fedtfri. Derfor gælder det også om at lægge osten oven på en god, tyk skive rugbrød. Mager ost er en god kilde til protein og calcium. Det er to næringsstoffer, der blandt andet gør det lettere at gå ned i vægt.

Perfekt konsistens
Slanke Mari' 11 procent fedt, Mild

Igen ligger 11 gram fedt pr. 100 gram i den lave ende af fedtskalaen, når der er tale om ost. Den holder sig dermed fint inden for anbefalingerne om, at sund skæreost maksimalt bør indeholde 18 gram fedt pr. 100 gram.

Konsistensen minder utrolig meget om den, en fuldfed ost har. Den er dejlig smidig og hverken tør eller gummiagtig. Af en mild ost at være, smager den forholdsvis meget af ost, men smagen er stadig rund og behagelig. Denne ost giver dig ikke følelsen af et tamt og fedtfattigt kompromis. Tværtimod. Det er også et plus, at saltindholdet er deklareret.

Pris: 8 kroner pr. 100 g

Fornuftigt alternativ
Endrup Slankeost 11 procent fedt, Mellemlagret

At der er 11 procent fedt i osten, er det samme som 11 gram fedt pr. 100 gram ost. Men det skrives også som 20+, som angiver den procentvise mængde fedt i ostens tørstofindhold, dvs. uden vand. +-tallet er blot en gammeldags måde at sige noget om ostens fedtindhold på. Det nemmeste er at holde øje med procenterne og ikke lade sig forvirre af de to tal.

Denne ost er ganske fornuftig, hvad angår fedtindholdet. 11 gram fedt pr. 100 gram er absolut i den lave ende, når det drejer sig om ost.

Konsistensen er lidt tør, men smagen er til gengæld rigtig god og fyldig.

Pris: 7,10 kroner pr. 100 g

Salt smag
DDV Ost 13 Procent, Mellemlagret

Denne ost indeholder 13 gram fedt pr. 100 gram. Det er også helt i orden, og den kan sagtens indgå i en sund hverdagskost. Saltindholdet er desværre ikke deklareret. Men den smager ret salt, hvilket gør den lidt ensidig uden de store smagsmæssige nuancer. Konsistensen er til gengæld udmærket.

Pris: 8,60 kroner pr. 100 g

Hverken fugl eller fisk
Riberhus 16 procent fedt, Mellemlagret

16 gram fedt pr. 100 gram er det samme som 30+. Selv om den indeholder lidt mere fedt end de øvrige oste, er den stadig et rimelig fornuftigt alternativ til de federe oste. Det lidt større fedtindhold gør dog ikke rigtig noget for konsistensen. Den er en smule tør. Smagen er klassisk, rund og ukompliceret.

Pris: 8,50 kroner pr. 100 g

Gummi-ost
Cheasy 13 Procent, Mellemlagret

Der er ikke noget i vejen med ostens ernæringsmæssige egenskaber, men konsistensen bliver et problem, fordi osten er så gummiagtig, at den klistrer fast til osteskæreren og er svær at skære af. Det er både irriterende og ærgerligt, for den smager faktisk ganske udmærket. Den er blød, rund og lidt cremet i smagen. Det er også positivt, at saltindholdet er deklareret. Den indeholder ca. to procent salt, og det er typisk for denne type ost.

Pris: 9,20 kroner pr. 100 g