Så er der gratis mad på Rådhuspladsen

Gratis smoothies og grøntsager på Rådhuspladsen i København i forbindelse med Danmarks største event mod madspild i dag

Brug den mad du køber og smid mindre ud. Det er budskabet ved Danmarks største event mod madspild, som invaderer Rådhuspladsen fredag 4. oktober. (Foto: Claus Bonnerup)
Brug den mad du køber og smid mindre ud. Det er budskabet ved Danmarks største event mod madspild, som invaderer Rådhuspladsen fredag 4. oktober. (Foto: Claus Bonnerup)

Vi skal blive meget bedre til at bruge den mad, vi køber, og vi skal lære at smide mindre ud. Det er budskabet ved Danmarks største event mod madspild, som i dag erobrer Rådhuspladsen i København.

- Vores tilgang er: 'Kom og få god gratis mad'. Så snart der er mad, er der folk, der kommer og kigger, og så finder de ud af meget mere. I dette tilfælde ikke mindst, at overskudsfødevarer også smager godt, siger Selina Juul, stifter af forbrugerorganisationen Stop Spild af Mad og initiativtager til 'Sammen mod madspild – United Against Food Waste'.

Vi køber selv om vi må smide maden ud igen

Eventen er en del af verdens største alliance mod madspild - nemlig det fire-årige EU-samarbejde Fusions, der har 21 partnere - bl.a. FN. Endnu en partner i EU-alliance er den internationale 'Feeding the 5.000'-kampagne, der tidligere er blevet afholdt i blandt andet London som en del af en række internationale EU-aktiviteter mod madspild. Kampagnen har dannet forbillede for eventen på Rådhuspladsen, men der er en stor forskel.

Vi smider julemad ud for over en milliard

- Ved Feeding the 5.000 må industrien og detailhandlen ikke være med. Her er der kun fokus på forbrugere, men det er ikke en begrænsning for os. Det er altid industrien, landbruget og detailhandlen, der står for skud, men nu præsenterer vi hele værdikæden. Vi har valgt at sige, at vi er sammen om det, fordi vi alle er en del af problemet og en del af løsningen, siger Selina Juul.

Skulle der være madrester, når eventen lukker, kommer det de hjemløse i København tilgode, og al organisk affald bliver hentet af DAKA Refood og lavet til biogas.