Annonce:
Annonce:

Antioxidanter kan få kræft til at sprede sig

Ny forskning viser, at kosttilskud med antioxidanter kan få kræft til at udvikle sig

Kosttilskud med mange antioxidanter kan til forskernes store overraskelse få kræft til at sprede sig. (Foto: Ole Steen)
Kosttilskud med mange antioxidanter kan til forskernes store overraskelse få kræft til at sprede sig. (Foto: Ole Steen)
Annonce:
Følg Fødevarer

En netop offentliggjort undersøgelse fra Sverige tyder på, at kosttilskud med antioxidanter kan få kræft til at udvikle sig.

Forskere fra Göteborgs Universitet i Sverige har givet E-vitamin som kosttilskud til mus med tidlige stadier af lungekræft. Forventningen var, at vitamintilskuddet ville bremse kræftknudernes vækst, men i stedet skete det modsatte – kræftknuderne formerede sig og voksede aggressivt. Det samme skete, da forskerne i laboratorieforsøg parrede antioxidanter med lungekræftceller fra mennesker.

Det skriver cancer.dk.

Hos Kræftens Bekæmpelse ser man med stor interesse på det nye studie:

- At kosttilskud med antioxidanter i nogle tilfælde gør mere skade end gavn, har vi haft opmærksomhed på i mange år. Det nye studie gør os lidt klogere på, hvorfor det er sådan, siger Anja Olsen, der er seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse.

Annonce:

- Vores anbefaling til både kræftpatienter, og alle der ønsker at forebygge kræft, er, at vitaminer og mineraler, herunder de typer der virker som antioxidanter, skal man få gennem kosten og ikke fra kosttilskud, siger hun.

Anja Olsen forklarer, at interessen for antioxidanter i kræftforebyggelse opstod ved, at man observerede, at personer, der spiste en kost der var rig på antioxidanter, havde en lav risiko for at udvikle kræft.

- Men at konkludere derfra og til at tro at antioxidanterne i sig selv har kræftforebyggende effekter, når de tages som kosttilskud, viste sig at være en alvorlig fejl. Vores anbefaling er derfor, at man spiser mange forskellige typer frugt og grøntsager. På den måde dækker man sig ind med en bred vifte af stoffer, der kan have positive effekter samtidigt med, at man undgår at få for meget af et enkelt stof. Kosttilskud er i bedste fald spild af penge, i værste fald direkte skadelige – med mindre man tilhører en af de grupper, Sundhedsstyrelsen anbefaler tilskud, eller at man har fået det anbefalet af sin læge, siger Anja Olsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: