Tysk minister fastholder spire-advarsel

Advarsel mod at spise bønnespirer består, selv om første prøver fra VTEC-mistænkt nordtysk gård var negative

Tyskerne bør fortsat lade være med at spise bønnespirer.

Den tyske forbrugerminister, Ilse Aigner, advarer stadig mod spirerne til trods for, at de første prøver fra en økologisk gård i Niedersachsen, som myndighederne mistænker som arnested for VTEC-epidemien, ikke indeholder den farlige tarmbakterie.

- Jeg opfatter det som rigtigt at holde fast i advarslen, så længe mistanken ikke er fuldstændig ryddet til side, siger den konservative politiker.

Jagten på smittekilden er vanskelig, fordi det er flere uger siden, at folk begyndte at blive syge i Nordtyskland. Derfor ventes der heller ikke noget endeligt svar i nærmeste fremtid, men de 17 resterende prøver fra gården gås nu grundigt efter i sømmene.

Ilse Aigner holder da også fast i, at spirerne fra den nu lukkede gård i Niedersachsen udgør "et vigtigt spor, som skal forfølges med alle midler".

Spirerne fra den pågældende gård er fjernet fra butikkerne i Tyskland, efter at Niedersachsen søndag udpegede dem som mulig årsag til udbruddet af epidemien.

Gården har blandt andet leveret spirer til en restaurant i Lübeck, hvor flere gæster, heriblandt danskere, efterfølgende blev syge af den farlige tarmbakterie.

Nordtyskland har været hårdest ramt af VTEC-smitten, men antallet af nye tilfælde i Slesvig-Holsten og Hamburg stiger ikke længere nær så hurtigt som tidligere, samtidig med at flere patienter kan forlade de overbelastede hospitaler igen.

- Det giver håb om, at situationen ikke længere er helt så anspændt, siger Hamburgs sundhedssenator Cornelia Prüfer-Storcks.

Alene i Hamburg havde myndighederne mandag talt 849 VTEC-tilfælde eller -mistanker, mens 151 patienter er indlagt med følgesygdommen HUS.

I alt har 22 mennesker mistet livet som følge af VTEC - 21 af dem er døde i Tyskland.