Sådan sælger din slagter gammelt kød

SuperVærst: Supermarkedet SuperBest taget i omfattende systematisk svindel med hakket kød. To ud af tre butikker fusker

Kødskandale. SuperBests slagter tryller systematisk gamle medisterpølser og andet hakket kød yngre, end det er. Dermed bliver kunderne snydt til at købe kød, som er for gammelt. (Foto: Skjult kamera, Kontant DR1)
Kødskandale. SuperBests slagter tryller systematisk gamle medisterpølser og andet hakket kød yngre, end det er. Dermed bliver kunderne snydt til at købe kød, som er for gammelt. (Foto: Skjult kamera, Kontant DR1)

En række supermarkeder landet over spekulerer i at sælge dig gammelt kød. Kød, hvor salgstiden på 24 timer er overskredet, og som derfor ikke længere må sælges. Kød, der i flere tilfælde karakteriseres som uegnet til menneskeføde. Forbrugerprogrammet Kontant på DR1 afslører i aften systematisk svindel med datomærker på kød i en række supermarkeder.

Kontant har mærket bakker med kød, som butikkerne maksimalt må have liggende i kølemontren i 24 timer. Alligevel sker det i en række konkrete tilfælde, at de ansatte i butikkernes slagterafdelinger trækker filmen af kødbakkerne og forsynes med ny film og nye datomærker, som giver kødet endnu 24 timer at leve i.

Den procedure foregår om aftenen, når kunderne har forladt butikken. Efter den ulovlige omgang sminke lægges bakkerne tilbage i montren igen - klar til at blive købt af intetanende kunder. Her kunne Kontants journalister så finde kødet dagen efter.

Kender du også til fiflen med datomærker, så kontakt Ekstra Bladets kup!redaktion.

SuperBest er værst
Værst ser det ud i kæden SuperBest, der er landets største udbyder af fersk kød, hvor Kontant fandt datofusk med gammelt kød i otte ud af 12 butikker. På landsplan svarer det til, at to ud af tre af kædens 220 butikker svindler med datomærker. Det er altså hele 165 butikker.

De otte butikker fusker samlet set med så forskelligt kød som hakket oksekød, hakket kalkun, hakket svinekød og hakket medister. Fælles for de forskellige typer hakket kød er dog, at det indeholder langt flere bakterier end andet fersk kød. Der er fastsat skrappe regler for, hvor længe butikkerne må have det liggende. Og det er 24 timer.

SuperBest består af en række tidligere selvstændige købmandskæder som eksempelvis ISO. Svindlen er ifølge ekstrabladet.dk's oplysninger foregået på tværs af de gamle købmandskæder.

Systematisk svindel med hakket kød
Frank Sørensen er administrerende direktør i SuperBest - og en mand med en rådden sag.

- Foregår denne kødsvindel to ud af tre SuperBest-butikker på landsplan?

- Man kan ikke… altså i forhold til det her. Vi er ikke helt skarpe på, hvorfor Kontant har været i lige netop de her butikker. Jeg kunne godt forestille mig, at det var fordi de er blevet tippet af tidligere medarbejdere. Jeg tror, at den procentsats, der er kommet ud af det - som jo er ganske høj - ikke er gældende på landsplan. Det har vi selv været ude og teste og tjekke efterfølgende, og der kører masser af kontroller.

- Men hvorfor skulle de butikker, som nu er blevet afsløret, være anderledes end alle mulige andre SuperBest-butikker?

- Man kan sige: Vi har været meget konsekvente i vores håndtering. Hvis en ansat hos os gør noget, som bare minder om det her, så gambler man jo ret alvorligt med sit ansættelseforhold. I vores hoved er det her problem fjernet fra butikkerne. Jeg kan ikke sige, at der ikke er andre butikker, som har gjort det, når nu man har fundet det i nogle af dem. Men jeg er ret sikker på, at det har man nu forstået, at det skal man lade være med, siger Frank Sørensen.

Her ligger butikkerne
De SuperBest-butikker, hvor Kontant fandt gammelt kød med nye mærker, ligger i København, Amager, Roskilde, Helsinge, Holbæk og Hvidovre. Fødevareregion Øst gennemførte torsdag aften en kontrolauktion, da man så Kontants skjulte optagelser af svindlen. Her fandt kontrollanterne fusk i syv ud af otte SuperBest-butikker.

- Det er bare ikke i orden. Det er decideret svindel. De har jo ikke styr på kvaliteten af det kød, der ligger i kølemontren. De bryder jo lovgivningen, og de gør det bevidst, siger bromatolog og fødevareekspert Gitte Gross, der er til daglig leder af Viffos, Videncenter for Fødevarer og Sundhed i Roskilde.

Handler du mest i Coop- og Føtex-butikker? Et udvalg af butikker fra disse kæder er også blevet undersøgt. Følg med på ekstrabladet.dk og se, hvad der blev fundet der.

Se hele afsløringen i Kontant i aften kl. 21.25 på DR1.

Sådan gjorde vi

Sagen startede, da forbrugerprogrammet Kontant testede 20 tilfældige supermarkeder med egen slagterafdeling på Sjælland.

Fremgangsmåden var denne: Kontant udvalgte 12 SuperBest-butikker, fire Coop-butikker og fire Føtex-butikker. I hvert supermarked blev der fundet mellem to og fem pakker kød, der som hovedregel var hakket kød eller produkter af hakket kød, som for eksempel medisterpølse.

Kontant mærkede bakkerne med en pind, der var spids nok til at gå igennem film, og som kunne skrive på sort plastik. På alle pakker, som Kontant mærkede, skrev supermarkedet, at kødet var fra samme morgen. Det vil sige, at kunderne ikke måtte kunne finde kødet dagen efter, da der så var gået mere end 24 timer.

Udover testen i butikkerne sendte Kontant kødbakkerne til test i et laboratorium, hvor der blev kigget på indhold af bakterier.

Kontant har afsløret følgende butikker i at snyde:

Kvickly, Hyrdehøj Bygade 6a, Roskilde

SuperBrugsen, Bagsværd Hovedgade 107, Bagsværd

SuperBest, Strandmarksvej 20, Hvidovre

SuperBest, Skomagergade 11-15, Roskilde

Dertil kommer en række af de butikker, som optræder på nedenstående liste:

Fødevareregion Øst gennemførte i torsdags en aktion mod otte SuperBestbutikker på baggrund af Kontants dokumentation.

Her blev der fundet svindel med gammelt kød i følgende syv butikker:

SuperBest, Vermlandsgade 51, København S

SuperBest, Hvidovre Stationscenter 13-19, Hvidovre

SuperBest, Østergade 6, Helsinge

SuperBest, Mellemvang 6, Holbæk

SuperBest, Anders Larsensvej 38, Holbæk

SuperBest, Smedelundsgade 24, Holbæk

SuperBest, Holbækvej 7-11, Roskilde

Fødevareregion Nord har ligeledes gennemført en aktion. Her blev tre ud af 12 butikker snuppet. Der er tale om disse:

SuperBest, Markedsvej 125, Brønderslev

SuperBest, Ølbyvej, Struer

Dertil kommer en Superspar, som regionen endnu ikke vil oplyse navnet på.

Ved du noget? Så kontakt Ekstra Bladets kup!-redaktion.