Fødevarestyrelsen: - Det er ikke farligt at spise opdrættet laks

Fødevarestyrelsen er ikke enig med norske læger, som advarer mod at spise opdrættet laks pga. indholdet af miljøgifte

Den danske Fødevarestyrelse er ikke enig med de norske læger, som fraråder gravide, børn og unge at spise opdrættet laks. Til gengæld skal gravide ikke spise vilde laks Østersøen ikke bør spises mere end en gang om måneden. (Foto: Colourbox)
Den danske Fødevarestyrelse er ikke enig med de norske læger, som fraråder gravide, børn og unge at spise opdrættet laks. Til gengæld skal gravide ikke spise vilde laks Østersøen ikke bør spises mere end en gang om måneden. (Foto: Colourbox)

Den danske fødevarestyrelse er ikke enig med en gruppe norske læger, som fraråder gravide, børn og unge at spise laks, som er opdrættet i fangeskab. Lægerne mener, at de opdrættede laks indeholder så høje koncentrationer af miljøgifte (POP-er), at det kan være skadeligt for kroppen, men Fødevarestyrelsen fastholder sin anbefaling om at spise 200 - 300 gram fisk om ugen - inkl. opdrættet laks.

- Indholdet af gifte er så lavt, at det ikke udgør nogen risiko, og vi ændrer derfor ikke vores anbefaling, siger Lulu Krüger, som er miljøkemiker i Fødevarestyrelsen, som til gengæld fraråder gravide, ammende og børn at spise vilde laks fra Østersøen mere end en gang om måneden.

Norske forskere: - Opdrættet laks kan give hjerneskade

- Vi tillader kun salg af vilde laks fra Østersøen op til en vis størrelse, fordi vi ved, at de indeholder en vis mængde miljøgifte - f.eks. dioxin. Hvis de vejer mellem to og fem et halvt kilo, skal de trimems for fedt, fordi gift ophobes i fedtet. Derfor skal man variere de fisk, man spiser, så man både får fede og magre fisk, siger Lulu Krüger.

Gode råd om fisk

Fisk indeholder en række stoffer, som man ikke får i andre fødevarer, f.eks. fiskeolie, jod og selen, men de forskellige fisk indeholder forskellige mængder af de sunde stoffer, og Fødevarestyrelsen anbefaler derfor at variere mellem forskellige arter, som er fede eller magre.

- Fisk har mange gode egenskaber, og der er ingen grund til at være bekymret for at spise opdrættet laks, siger Lulu Krüger.

Norge står for 60 procent af verdens produktion af opdrættet laks.