De norske myndigheder ændrer i dag kostråd efter massivt pres fra eksperter. Siden 2006 har bl.a. Videnskabskomiteen advaret mod at spise fede fisk mere end to gange om ugen, fordi der er en risiko for, at miljøgifte ophobes i fiskens fedtvæv og bl.a. kan skade fosteret hos gravide kvinder. Det skriver Dagbladet.no.
Norske forskere: - Opdrættet laks kan give hjerneskadeDe nye officielle kostråd fra Norge lyder stadig, at man bør spise to - tre måltider fisk om ugen, men gravide og unge kvinder højest bør spise spise fisk to gange om ugen, og kun det ene bør være fede fisk - altså f.eks. laks. Generelt er det ifølge det norske Helsedirektorat klogt at veksle mellem magre og fede fisk.
Fisk er Norges 3. største eksportvare, og sidste år blev der solgt for 51,6 milliarder norske kroner. Laks udgør hovedparten af eksporten og tegnede sig i samme periode for et salg på 29,6 milliarder kroner.
Fødevarestyrelsen: - Det er ikke farligt at spise opdrættet laksBrancheorganisationen, Sjømatrådet, vil nu rette kostrådene på deres hjemmeside, men de nye anbefalinger fra de norske myndigheder kommer ikke til at fremgå af det materiale, som de bruger overfor deres udenlandske - og altså også danske kunder.
- Nej, der gælder de enkelte landes kostråd, siger Christian Cramer, som er kommunikationsdirektør i Sjømatrådet, til Dagbladet.no.
Gode råd om fiskSjømadrådet er sat i verden af de norske myndigheder til at markedsføre norsk fisk i udlandet, og den magtfulde brancheorganisation er finasieret via en afgift på eksport. Rådet har et budget på 459 millioner norske kroner og får solid hjælp af det officielle Norge til at promovere den vigtige eksportvare.
Både Kongeparret, Kronprinsparret og regeringsleder Jens Stoltenberg deltager, når der skal markedsføres fisk i udlandet.