Her er forskellen på halalslagtning og almindelig slagtning

Det er bedøvelsen af dyret, der gør forskellen, når danske dyr halalslagtes - det gør ingen forskel i kvaliteten af kødet

Det er alene trykket på boltpistolen, der gør forskellen på halalslagtning og almindelig slagtning af dyr herhjemme, oplyser Fødevarestyrelsen. I udlandet ser det dog noget anderledes ud. (Foto: Colourbox)
Det er alene trykket på boltpistolen, der gør forskellen på halalslagtning og almindelig slagtning af dyr herhjemme, oplyser Fødevarestyrelsen. I udlandet ser det dog noget anderledes ud. (Foto: Colourbox)

Det er kun boltpistolens form og kraft, der er anderledes ved halalslagtning i forhold til almindelig slagtning. I hvert fald når man taler dyr slagtet på lovlig vis i Danmark.

- Ifølge loven skal dyrene slagtes på et slagteri, og her sker det på næsten samme måde. Ved en almindelig slagtning bliver dyret bedøvet med en penetrerende boltpistol, der driver en bolt gennem kraniet og ind i hjernen. Det slår dem bevidstløse, hvorefter de aflives ved, at de afblødes, siger veterinærinspeltør Birte Broberg fra Fødevarestyrelsen til Ekstra Bladet.

Halal er overalt

- Men så er der nogle krav, man skal opfylde. Blandt andet skal kreaturer fikseres i bokse, så de bliver stående i oprejst stilling. Desuden skal de bedøves umiddelbart efter, de har fået halsen skåret over, for vi ved, at fx en ko kan være ved bevidsthed i flere minutter, mens den afbløder, siger Birte Broberg.

Men går man op i dyrevelfærd og køber halalkød, skal man holde godt øje med, hvor kødet kommer fra. Er dyrene slagtet uden for Danmark, kan der nemlig gælde andre regler. EU-reglerne foreskriver, at dyr kan slagtes uden bedøvelse, hvis der ligger religiøse årsager bag - og så er det op til det enkelte land at lave national lovgivning.

Nu bombarderer DF med halal-spørgsmål

- I nogle lande bedøver man hverken før eller efter, at halsen er skåret over. Og nogle steder bliver dyrene vendt rundt, så de ligger på ryggen, mens de afbløder. Det må man ikke herhjemme, for vi ved, det er meget stressende for et kreatur at blive drejet rundt på den måde, siger hun til Ekstra Bladet.