Netto: Der kan ligge salmonella-kød i DIN fryser

Dansk Supermarked giver kødproducent kniven efter salmonellaløgn

Netto har efter eget udsagn solgt oksekød med salmonella. (Foto: Thomas Borberg)
Netto har efter eget udsagn solgt oksekød med salmonella. (Foto: Thomas Borberg)

En række danskere er blevet syge af hakket oksekød med multiresistent salmonella, som de har købt i Netto i juni i år.

Det fastslår Dansk Supermarked, som Netto er en del af, overfor Ekstra Bladet.

Samtidig frygter supermarkedsgiganten, at flere danskere kan blive syge, hvis de har frosset oksekød fra det salmonellainficeret kødparti ned.

- Dansk Supermarked gennemfører d.d. på baggrund af svar fra Fødevarestyrelsen en tilbagetrækning af et parti hakket oksekød solgt i Netto i juni 2014, skriver Dansk Supermarked i en pressemeddelelse, som er udsendt mandag aften.

Kasser eller returner kød
Pressechef hos Dansk Supermarked Mads Hvitved Grand tilføjer, at Skare Meat Packers og Fødevarestyrelsen i over to måneder har vidst, at Netto og en række andre kæder har solgt salmonellainficeret oksekød i juni uden at oplyse Dansk Supermarked og andre kæder om det.

- Selv om udløbsdatoen på kødet for længst er overskredet, er der fortsat risiko for, at nogle af vores kunder kan have kød frosset ned, og derfor vælger vi nu at trække varen tilbage.

Mads Hvitved Grand erkender, at de færreste skriver produktionsdato og udløbsdato på fryseposer, når de ompakker kød, men siger:

- Hvis man er det mindste i tvivl, opfordrer vi til, at man smider nedfrosset kød, som kan stamme fra perioden, ud, returnerer det eller får det ombyttet hos os.

Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at op mod 130 kan være blevet syge af hakket oksekød med multiresistent salmonella fra Skare Meat Packers.

Indlagt med blodforgiftning
Dansk Supermarked understreger, at man gentagne gange har spurgt både Skare Meat Packers, om Netto i sommer fik leveret noget af det salmonellabefængte oksekød, som blandt andet har gjort en treårig dreng og 18 andre syge med multiresistent salmonella.

Seks af de 19 smittede var så syge, at de blev indlagt - en med blodforgiftning, har overlæge ved Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, fortalt til MetroXpress.

Så sent som i sidste uge lød svaret nej, fortæller Mads Hvitved Grand til Ekstra Bladet.

- Men det fremgår af deres svar til os i dag, at de har haft denne viden siden sidst i juli.

Det får nu Dansk Supermarked til øjeblikkeligt at stoppe alt samarbejde med kødproducenten Skare Meat Packers.

- Vi suspenderer øjeblikkeligt al samhandel Skare Meat Packers, mens sagen undersøges nærmere, siger Mads Hvitved Grand, som tilføjer, at man desuden vil tage stilling til, om samarbejdet med kødproducenten helt skal stoppe.

Trak ikke kød tilbage
Dansk Supermarked mangler fortsat svar fra Fødevarestyrelsen på, hvorfor supermarkedskæden ikke har fået salmonellaoplysningerne tidligere.

Mads Hvitved Grand kender ikke navnene på de andre supermarkeder, som har solgt det salmonellainficerede oksekød.

MetroXpress har fået aktindsigt i dokumenter, som afslører, fødevaremyndighederne i al hemmelighed har efterforsket det alvorlige sygdomsudbrud, som sættes i forbindelse med oksekød fra Skare Meat Packers.

Akterne afslører, at kødproducenten, som blandt andet leverer kød til Netto, 13. juni 2014 sendte kød ud i butikkerne, men i strid med loven undlod at trække produkterne tilbage, da der dagen efter blev sporet salmonella.

Tog 40 dage at spore smitte
Da forbrugere få dage efter blev syge, lå kødet dermed stadig i kølemontrene rundt omkring i landet.

Først 40 dage efter, at det var leveret til butikkerne, sporede fødevaremyndighederne salmonellasmitten tilbage til Skare Meat Packers.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar til sagen fra Skare Meat Packers og Fødevarestyrelsen.

Kødproducenten skriver dog til MetroXpress, at Skare ikke er ‘bekendt med, at Fødevarestyrelsen eller andre myndigheder, har påstået eller påstår, har påvist eller dokumenteret, at forbrugere skulle være blevet dårlige af kød fra virksomheden (Skare, red.) eller dennes underleverandører.'

Det dokumenterer Fødevarestyrelsen imidlertid overfor avisen, man har givet Skare besked om.

Her er det farlige oksekød

Oplysninger om tilbagetrækning af oksekød:

Hakket oksekød, 8-12% fedt, 500g, solgt i Netto butikker over hele landet. Varen er 'Produceret' af Skare Meat Packers d. 13.06.2014 og 'Mindst holdbar til' 20.06.2014.

På trods af, at datoen for 'Mindst holdbar til' er overskredet, gennemføres tilbagetrækningen, da der fortsat er risiko for, at nogle af vores kunder kan have frosset kødet ned.

Kunder, der har købt den pågældende vare, kan returnere denne i Netto og derved få den fulde købspris refunderet.

(Kilde: Dansk Supermarked)

Tør du at købe oksekød, og stoler du på fødevaremyndighederne? Skriv din kommentar nedenfor.