Dansk luksushotel fik maden leveret med skraldevogn

Hård kritik til både vognmand og Ruths Hotel

Carl Lauritzens firma sendte skraldebil ud med hummere til luksus-restaurant. Foto: Bent Bach/Nordjyske
Carl Lauritzens firma sendte skraldebil ud med hummere til luksus-restaurant. Foto: Bent Bach/Nordjyske
Følg Fødevarer

Affalds-firma brugte skraldebil til at levere mad ud til et luksus-restauranten på Ruths Hotel i Gammel Skagen.

Her har det kræsne publikum betalt 1.295 kr. ekskl. vin for en menu med hummere, som med faste intervaller er blevet leveret af en skraldemand, som er ansat af den nordjyske renovations-konge Carl Lauritzen.

Som ejer af Nordjysk Forretnings- og Industri Renovation står han for affaldshåndteringen i store dele af Nordjylland, men Carl Lauritzen har også en nebengesjæft med fiskehandel, som ikke var lovpligtigt registreret hos fødevaremyndighederne.

For at spare penge lod affalds-direktøren sin skraldebil køre rundt med hummere:

- Vi modtog et anonymt tip om, at en uhygiejnisk renovationsvogn hentede hummere på fiskeauktionen i Skagen og leverede dem ud til hotellet, siger Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold.

- Tippet viste sig at være sandt: De bragte kasser med hummere fra skraldebilen og ind på hotellet med risiko for, at skidt kunne overføres til fødevarerne og gøre folk syge, siger han.

Så Carl Lauritzen fik bøder á 20.000 kr; én for den uhumske praksis - og en for ikke at være behørigt registreret hos myndighederne.

Ruths Hotel fik tre indskærpelser; én for ikke at beskytte levnedsmidler mod forurening, én for 13 gange siden april i år at modtage hummere fra skraldevognen - og endelig én for at handle med uregistreret leverandør.

***

Ruths Hotel-chef:  Vi er chokerede!

Gæsterne på Ruths Hotel ville nok få maden galt i halsen, hvis de vidste, at hummerne var leveret af en skraldebil. Foto: René Schütze
Gæsterne på Ruths Hotel ville nok få maden galt i halsen, hvis de vidste, at hummerne var leveret af en skraldebil. Foto: René Schütze
 

Peter Jensen, adm. direktør Ruths Hotel, hvordan kan I finde på at sælge hummere, som I har modtaget fra en skraldebil?

Se, sagen er den, at vi modtager råvarer i et modtagerum. Vi ser ikke, hvad der foregår på udendørarealet. Vi aner ikke, hvilke biler som leverandørerne ankommer i. Vi er selvfølgelig chokerede over, at det er sket, men vi har altså ikke vidst det.

Hvad synes du om, at det er sket?

Det vil jeg ikke have! Det må ikke ske. Det er også stoppet nu. Jeg er meget ked af sagen. Efter denne hændelse har vi selvfølgelig valgt ikke at handle med virksomheden. Fandeme nej om vi vil handle med en virksomhed, der bringer os i sådan en forlegenhed, siger hoteldirektøren.

- Jamen, det er vel ikke kun jer - måske også jeres gæster, som er blevet bragt i forlegenhed ved spise skaldyr fra de ulækre kasser fra skraldebilen. For disse snavsede kasser blev jo bragt ind i jeres kølerum til de øvrige levnedsmidler?

- Faciliteterne bliver konstant rengjort og desinficeret. Eksempelvis hvis vi ser jord på en grøntsagskasse. Desuden bliver de spil-levende hummere, som det drejer sig om, kogt, så der har ikke været problemer med fødevaresikkerheden. Det garanterer jeg. Vi har ikke fået en eneste klage over de hummere, siger Peter Jensen.

- Hvad siger du til kritikken af, at I har handlet med en uregistreret virksomhed.

- Jamen, vi har ikke kunnet vide, om virksomheden var korrekt registreret hos Fødevarestyrelsen. Virksomheden har været registreret, men blot registreret på den forkerte måde. Vi har siden fået dokumentation for, at virksomheden er blevet korrekt registreret.

***

Skralde-bossen klapper i som en østers

Carl Lauritzen, må jeg spørge om, hvordan I kan finde på at transportere hummer i en skraldebil?

- Næ, det må du sådan set ikke, siger han og knalder røret på.

Ekstra Bladet ringer op igen:

- Vi mistede desværre forbindelsen. Carl Lauritzen, kan det passe, I har kørt rundt med hummere på en skraldebil?

- Det tror jeg ikke. Det tror jeg sgu ikke. Jeg vil ikke tale om det, siger han og afslutter igen samtalen.

Senere ringer hans medarbejder, Peter Conradt-Eberlin, med en indrømmelse:

Det nordjyske firma mener, at deres biler kan bruges til lidt af hvert - både skrald og hummere. Fødevarestyrelsen er uenige. Foto: René Schütze
Det nordjyske firma mener, at deres biler kan bruges til lidt af hvert - både skrald og hummere. Fødevarestyrelsen er uenige. Foto: René Schütze
 

- Det er korrekt at vi ved få lejligheder for at spare tid og omkostninger har anvendt en kasse på en renovationsvogn tilhørende Nordjysk Industrirenovation til at transportere hummere fra fiskeauktionshallen ud til Ruths Hotel.

Burde I ikke have vidst, at det var en skidt måde at transportere mad på?

- Det ved jeg nu ikke. Vi synes, det var meget regulært. Vi tænkte, at det var okay at transportere det i den kasse. Men det er dybt beklageligt, at hotellet nu får kritik af Fødevarestyrelsen.

Han siger, at virksomheden har handlet med fisk i 20 år, men uden at være opmærksom på, at den skulle være korrekt registreret hos Fødevarestyrelsen

- Det burde vi have været. Så det er vi nu blevet, siger Peter Conradt-Eberlin.

***

Det skriver Fødevarestyrelsen:

Bødeforelæg på kr. 20.000 fremsendt. Følgende er konstateret: Meget uhygiejnisk transport af fødevarer. Renovationsbil XT 97183 har afhentet 3 flamingo kasser med levende hummer på Fiskeauktionen... Renovationsbilen, hvori flamingo kasserne var opbevaret, var tydelig snavset af udefinerbart skidt og rust.

Bødeforelæg på kr. 20.000 fremsendt. Følgende er konstateret: Virksomheden er ikke registreret hos Fødevarestyrelsen.

Link til kontrolrapport her og her

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.