Annonce:
Annonce:

Derfor kan du ikke lide rosenkål

Det ligger i dine gener - men du kan stadig lære at elske dem

Rosenkål er ikke for alle, og det skyldes typisk bitterstofferne. Det er nogen mennesker mere sensible over for end andre. (Foto: Per Folkver)
Rosenkål er ikke for alle, og det skyldes typisk bitterstofferne. Det er nogen mennesker mere sensible over for end andre. (Foto: Per Folkver)
Annonce:
Følg Fødevarer

Har du det svært med rosenkål? Er kaffe ikke lige din kop te?

Det kan være, at du bare er kræsen, men formentligt skyldes det, at du har et bestemt gen, der påvirker din smag for bitre fødevarer.

Det skriver foodculture med baggrund i ph.d'en MaxVeg, der er et tværfagligt studie mellem Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.

Studiet kortlægger, ifølge foodculture, blandt andet danskernes indtag af grove grøntsager, og hvordan forskellig grupper i befolkningen værdsætter grøntsagernes smag.

Sådan spiser du dig fra øjensygdomme

Genet TAS2R38, der betegnes som 'bittergen', kan spille en væsentlig rolle.

- Bittergenet TAS2R38 er fundet at være ligesom det gen, som koder for, hvor sensitiv man er overfor bitterstoffer, og vi er ved at blive klar over, hvor stor forskel der er på, hvor sensitive folk er, siger Tove Kjær Beck, der er forkvinde bag ph.d'en.

Annonce:

Inden man skyder rosenkålforskrækkelsen på sin gensammensætning, så understreger hun, at man sagtens kan lære at indtage bitre føde- og drikkevarer.

- Her er kaffe et rigtig godt eksempel. Det er der ikke mange, der kan lide som børn, men det er noget, vi lærer at drikke med alderen. Det er en af de mest påskønnede drikkevarer i verden og et godt bevis på, at man igennem livet kan lære at påskønne bitre smage, siger hun til foodculture.

10 madråd, der beskytter mod slagtilfælde

Grunden til at grove grøntsager opfattes som bitre skyldes et højt indhold af glucosinolater, som på den ene side er meget sunde, men også fremkalder en bitter smag på tungen.

Her får du mest protein for pengene

Viden om bitterstofferne kan vise sig gavnlige i bestræbelserne på at få flere til at spise kål. Det handler blandt andet om tilberedning.

Eksempelvis bliver rosenkål mere bittert af at blive udkogt.

Annonce:

- Vi skal selvfølgelig ikke skamkoge grøntsagerne, men der er altså ikke noget galt med en omgang stuvet grønkål eller at stege i lidt smør, forklarer Tove Kjær Beck.

8 madråd til at blive en testosteron-bombe

Der kan også ligge en gevinst i at fokusere på grove grøntsager, der er nemmere at spise for de bittersensitive, fordi de indeholder mere sukkerstof.

- Sukkeret maskerer grøntsagernes bitterstoffer, hvilket derfor også er et parameter, som der kan justeres på under dyrkningen, så det bliver lettere for folk at spise det, fortæller Tove Kjær Beck.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: