Domino-effekten: Nu lukker pizzakæde syv butikker

Syv pizzabutikker er uden begrundelse fra Domino's blevet lukket, kort efter at Fødevarestyrelsen adskillige gange konstaterede sjusk med fødevaresikkerheden i kædens forretninger

Blandt andet Domino's-butikken på Vesterbrogade i København er blevet lukket. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan
Blandt andet Domino's-butikken på Vesterbrogade i København er blevet lukket. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan

Syv Domino's-butikker er uden videre blevet lukket i dybeste tavshed.

Det skriver BT.

I døren til butikkerne i Ballerup, Næstved, Taastrup, Viborg, Køge, Aarhus V og på Vesterbro i København hænger der angiveligt skilte med beskeden om, at butikkerne er lukkede.

På Domino's hjemmeside fremgår butikkerne heller ikke længere af oversigten over, hvor der kan købes pizzaer.

Overskidt af rotter
Pizzakæden har ikke meldt ud, hvorfor butikkerne er blevet lukket fra den ene dag til den anden, men det sker kort efter, at blandt andre TV2-programmet 'Operation X' samt Ekstra Bladet har sat fokus på gentagne brud på fødevarelovgivningen.

- Det her har været en alvorlig sag om en kæde, hvor det har været en indgroet del af kulturen at snyde. Når man har så store problemer med hygiejnen, er det en naturlig konsekvens at lukke butikker ned, siger seniorrådgiver i fødevarepolitik Camilla Udsen fra Forbrugerrådet Tænk til BT.

I september beskrev Ekstra Bladet eksempelvis, hvordan der ifølge Københavns Kommunes rottefænger samt Fødevarestyrelsen blev langet pizzaer over disken i butikken på Vesterbrogade i København, selv om rotter havde overskidt butikken.

Både de ansatte i butikken og ledelsen i Domino's benægtede salg af pizzaer efter rotteangrebet.

Kort efter rykkede Fødevarestyrelsens rejsehold ud for at tjekke op på en række oplysninger fra 'Operation X', hvor det via skjult kamera blev dokumenteret, hvordan kød og andet fyld til pizzaer efter alt at dømme blev forsynet med nye datomærker længe efter, at det ellers blev for gammelt.

'Vurderes til at være fæces'
Fødevarestyrelsen konstaterede da også stærkt kritisable forhold i flere af kædens på daværende tidspunkt 30 butikker.

- I 22 af pizzeriaerne gav vi sanktioner – især for problemer med madens datoer, men også for dårlig rengøring og for at fødevarernes temperaturer var for høje. Overtrædelser, som kan bringe fødevaresikkerheden i fare, sagde Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold, til Ekstra Bladet i september.

Ifølge Domino's var der dog ingen sundhedsfare, og pizzakædens bosser har klaget over flere af Fødevarestyrelsens konklusioner.

Blot få uger senere var den dog gal igen, da Fødevarestyrelsen besøgte Domino's i Ballerup. Her fandt kontrollanterne blandt andet et så ulækkert og klamt personaletoilet, at der blev uddelt både bøde og en sur smiley.

’Mellem toiletbræt og cisternen fremstår hængslerne og porcelæn med urin og brunlige ansamlinger, som vurderes til at være fæces,’ stod der blandt andet i kontrolrapporten fra besøget.

’Der er risiko for, at personale, som benytter det belastede toilet, bliver forurenet i en sådan grad, at de kan overføre sygdomsfremkaldende bakterier til fødevarer, som gør fødevarerne dem uegnet til konsum', står der ligeledes.

Gamle madvarer
Og her stopper galskaben ikke.

Blot en uge senere rykker Fødevarestyrelsen ud til Domino's i Slagelse og finder atter en gang gamle madvarer.

- Da vi kontrollerede datoer på varer i kølerummet, konstaterede vi, at der på mozerellaosten var skrevet forskellige datoer, eksempelvis den 11/10 og den 36/10, forklarede Gitte Thomsen fra Fødevarestyrelsens rejsehold efterfølgende til Ekstra Bladet.

- Vi undrede os selvfølgelig især over datoen den 36/10, men det bekræftede os i, at der var en række uoverensstemmelser med fødevarernes holdbarhedsdatoer, hvilket vi indskærpede, at virksomheden skulle få styr på.

Ingen kommentarer
Ifølge BT er lukningerne af de syv Dominos-butikker sket af to omgange.

Butikkerne i Ballerup og på Vesterbro i København blev angiveligt lukket den 10. oktober, hvilket var dagen efter Fødevarestyrelsens besøg på det klamme personaletoilet i Ballerup, mens resten af butikkerne blev lukket den 15. oktober.

Det er ikke lykkedes BT at få en kommentar fra ledelsen i Domino's.

Ekstra Bladet har fredag aften ligeledes forsøgt at kontakte kæden, men har ved udgivelsen af denne artikel ikke fået noget svar.