EU-politiker om kemi-kaos i vores mad: Det er ikke godt nok

De giftige stoffer, fødevare-giganterne sniger i vores mad, bliver reguleret i EU. Ekstra Bladet har spurgt medlem af parlamentet for Socialdemokraterne, Christel Schaldemose, hvorfor hun ikke beskytter forbrugerne mod de værste af stofferne

Christel Schaldemose mener ikke, at vi er godt nok beskyttet imod pesticider. Foto: Jan Unger.
Christel Schaldemose mener ikke, at vi er godt nok beskyttet imod pesticider. Foto: Jan Unger.
Følg Fødevarer

I de sidste dage har Ekstra Bladet sat fokus på farlige stoffer i din mad. Se TV-klippene om de madvarer, du skal holde dig fra her. Vi har nu spurgt medlem af EU-parlamentet Christel Schaldemose, hvorfor hun ikke beskytter os bedre.

- Hvorfor er nitrit i kødpålæg ikke forbudt i Danmark? Burde man ikke beskytte eller advare forbrugerne på en eller anden måde ift. nitrit?

- Jeg var faktisk ikke klar over, at man siger så tydeligt, at det er kræftfremkaldende selv i små mængder. Men nu hvor vi ved fra økologisk pålæg, at det er muligt at producere uden det her konserveringsmiddel, så vil jeg spørge kommissionen, om det ikke er på tide med et forbud.

Ekstra Bladet har i de sidste dage sat fokus på farlige tilsætningsstoffer i din mad. Vi har lavet et forsøg, hvor du med egne øjne kan se, forskellen på den ægte vare og manipuleret mad. Se TV-indslagene her.

Vores forsøg sætter fokus på tre stoffer, som du skal passe på i din mad:

- Nitrit, som kan være kræftfremkaldende, og findes i masser af vores kødpålæg.

- Sulfitter, som kan fremprovokere voldsomme astma-anfald, og som findes i f.eks. tørrede abrikoser.

- Pesticider, som er på og i masser af frugt og grønt i supermarkederne.

-  Hvorfor er det tilladt at tilsætte sulfitter til f.eks. tørret frugt i Danmark, når det kan være stærkt allergi-fremkaldende?

-  Det er den samme problematik. Når man rent faktisk godt kan lave det uden, så bør man jo sige, at det ikke hører hjemme i fødevarer, netop fordi det er allergifremkaldende.

- Med den nye fødevare-ordning har vi lavet bedre regler. Producenterne skal tydeliggøre, at der er allergene stoffer i, så jeg tror, at vi vil se en forskel i Danmark i fremtiden i forhold til abrikoserne konkret.

- Burde forbrugerne ikke kunne se, når der er pesticider i det, de køber?

- Jeg mener, at vi skal have en helt ny politisk kurs i forhold til vores pesticider, fordi rigtig mange af dem er hormonforstyrrende. Man fastsætter grænseværdierne for et stof et ad gangen, men måler ikke på, hvordan vi bliver påvirket, når vi får flere ad gangen.

- Jeg tror ikke, at en mærkning er vejen frem, for der er nok ikke nogle varer, der vil skille sig ud, der bliver jo brugt pesticider i stort set alt. Jeg tror, at vi skal have strammet lovgivningen og lave grænseværdierne ud fra, at vi er forsigtige. Vi har faktisk her i parlamentet krævet at EU-kommissionen skal stramme op på reglerne. Så vi ligger altså et benhårdt pres på kommissionen.

- Men mens vi venter på den lange proces i EU, hvordan skal de danske forbrugere så beskyttes?

- Jeg tror desværre ikke, at vi kan tvinge producenterne til at oplyse om det. Men vi gør faktisk rigtigt meget i Danmark for at oplyse forbrugerne. Jeg synes, at supermarkeder, producenter og alle dem, der ikke bruger pesticider burde blæse det ud. Jeg tror, forbrugerne har brug for meget mere oplysning, f.eks. også i skolerne.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.