Farlig kebab kan stadig være i omløb: Derfor er bakterien så frygtet

Syv personer er under mistanke for at være smittet efter et besøg på shawarma-bar, og den livsfarlige kebab kan stadig være i omløb

Det er højst sandsynligt kebab, der er årsag til, at mindst fire mennesker er blevet smittet med en e-coli-bakterie (Arkivfoto: POLFOTO)
Det er højst sandsynligt kebab, der er årsag til, at mindst fire mennesker er blevet smittet med en e-coli-bakterie (Arkivfoto: POLFOTO)

Er du en af de smittede eller har du været smittet af en e-coli-bakterie tidligere? Skriv en mail til 1224@eb.dk eller send en SMS til 1224 (koster alm. takst)

Tusindvis af pitabrød og dürüm-ruller med kebab bliver hver dag langet over disken.

Men i går kom det frem, at mindst fire danskere har fået mere end kebab, creme fraiche-dressing og chilisovs med hjem.

Syv personer er under mistanke for at være smittet med den alvorlige e-coli-bakterie af typen VTEC O157, efter at de har spist kebab på forskellige spisesteder i København og Aarhus, oplyser Statens Serum Institut.

Men der kan være flere syge på vej.

- Vi kan ikke udelukke, at der stadig er farlig kebab i omløb. Det er også det, som Fødevarestyrelsen er i gang med at undersøge. De forsøger at finde en fællesnævner.

- Det kan dog være lidt svært at optrævle en sag af denne art, når der kun er fire personer, som vi ved, er smittet. Det er ikke utænkeligt, at der kommer flere eksempler de kommende uger eller måneder. Hvis det er tilfældet, så griber vi selvfølgelig fat i det, siger seniorforsker ved Statens Serum Institut Steen Ethelberg til Ekstra Bladet.

Fire personer er har allerede blevet konstateret smittet, mens tre personer er under mistanke.

Kan være livsfarlig
Ifølge seniorforskeren kan e-coli-bakterie af typen VTEC O157 i værste fald være livsfarlig.

- Den her bakterie er farligere end andre du får fra mad. Du kan få voldsommere diarre, større maveproblemer og mere blod i afføringen end eksempelvis salmonella. Du bliver simpelthen mere belastet.

- Men værst af alt, så kan der opstå en følgetilstand, som er en meget alvorlig. Den hedder hæmolytisk uræmisk (HUS), og her går der mange ting galt inde i kroppen. En af de livstruende ting er, at bakterien påvirker nyrerne, så de stopper med at fungere korrekt. Det betyder, at du skal i dialyse, kan blive kritisk syg og i værste fald dø, siger Steen Ethelberg til Ekstra Bladet.

Han understreger dog, at det kun er en lille procentdel, der rent faktisk bliver ramt af HUS.

Værst for børn
En anden årsag til, at e-coli-bakterien er så frygtet er, at den går værst udover børn. Derfor er det ekstra alvorligt, når den bliver opdaget.

- Mange sygdomme går værst udover de ældre og svage, men lige præcis det her mystiske syndrom rammer børn mellem tre og seks år hårdest.

- Det er jo ikke rart, så derfor er der meget fokus på at holde øje med den her bakterie, og den bliver taget mere alvorligt end mange andre fødevarebakterier.  E-coli bakterien og listeria, som også er en slem fyr, kan vi ikke lide, fortæller Steen Ethelberg

Ifølge seniorforskeren bliver ca. 100 danskere ramt af e-coli-bakterien hvert år.

Indtil videre har eftersporing ikke givet en entydig forklaring på smittekilden, og tilsyn på spisestederne har vist, at der ikke er problemer med hygiejnen. Fødevarestyrelsen arbejder derfor stadig på at finde smittekilden.