Fødevarekontrol-alarm: Gift på bordene i stor burgerkæde

Sunset Boulevard er igen blevet afsløret i at bruge den kontroversielle miljøgift Suma Bac D10 på en uforsvarlig måde

Kvinden på dette reklame-foto for desinfiktionsmidlet Suma Bac D10 burde overveje at bruge kemikalieresistente handsker sådan som sikkerhedsforskrifterne anbefaler. Foto: PR.
Kvinden på dette reklame-foto for desinfiktionsmidlet Suma Bac D10 burde overveje at bruge kemikalieresistente handsker sådan som sikkerhedsforskrifterne anbefaler. Foto: PR.
Følg Fødevarer

Ekstra Bladet kunne ved årsskiftet afsløre, hvorledes Sunset Boulevard havde overtaget Burger Kings position som Danmarks klart mest ulækre burgerkæde.

Der var skandaløse hygiejneproblemer i en lang række Sunset-filialer.

Fedtrester og snavs
Siden er der ifølge Fødevarekontrollen blevet gjort grundigt rent – lige med undtagelse af i filialen på John F. Kennedys Plads i Aalborg, som i onsdags fik nådesløs kritik, fordi der var tykke belægninger af fedtrester, madrester og snavs i køkkenet.

Men ellers er der klinisk rent, og for at komme dertil bruger burger- og sandwichkæden det giftige pink desinfektionsmiddel Suma Bac D10.

Farligt kemikalie
Suma Bac D10 er bestemt ikke for børn. Eller voksne. Eller naturen.

Det er klassificeret som 'farligt, lokalirriterende, miljøfarligt, og meget giftig for organismer, der lever i vand, med langvarige virkninger’.

fra sikkerhedsdatabladet for Suma Bac D10.
fra sikkerhedsdatabladet for Suma Bac D10.

Det indeholder stoffer som alkylalkoholethoxylat og  alkyldimethylbenzylammoniumchlorid.

Krav om træning
Medarbejdere skal derfor ifølge sikkerhedsforskrifterne trænes i at bruge det.

’Efterskyl overflader grundigt med rent drikkevand’ efter man har brugt det, lyder regel nr. ét.

Men to gange i år – senest i onsdags i en afdeling i kædens hjemby Esbjerg – har Fødevarekontrollen ved stikprøver afsløret, at Sunsets unge medarbejdere ikke skyller med vand efter at have påført Suma Bac D10.

Skyller ikke
Personalet har direkte indrømmet, at de ikke skyller med vand, når de rengør køkkenborde med midlet.

Læs kontrolrapporten her.

Så Fødevarekontrollen kritiserer:

'Fødevarer skal beskyttes mod kontaminering (forurening, red) som kan gøre dem uegnede til konsum, sundhedsfarlige eller kontaminerede på en sådan måde at de ikke med rimelighed kan betragtes som egnede til at blive konsumeret i den tilstand.'

Også i januar opdagede Fødevarekontrollen, at en anden Esbjerg-filial ’påfører desinfektionsmiddel D 10 Suma Bac på inventar, borde, håndtag m.v. - uden at der skylles efter med vand.’

Læs kontrolrapporten fra det besøg her.

- Vi har indskærpet procedurer
Ekstra Bladet har spurgt ledelsen i Sunset, hvorfor man så sent som i onsdags stadig anvendte midlet på den uforsvarlige måde - selv om man tidligere har fået kritik og besked på, at det ikke skal ske.

Kædens driftschef Jens Baisner skriver i en mail:

'Indtil i forgårs havde vi kun storsmilende 1’er smileys i alle restauranter og 27 elite-smileys. Vi er selvfølgelig ikke tilfredse med de anmærkninger, vi har fået, og forholdene er straks blevet bragt i orden. Rengøringsmidlet Suma Bac D10 er godkendt af fødevaremyndighederne og bruges til at desinficere og sikre god hygiejne i restauranterne. Vi har naturligvis indskærpet procedurerne omkring 100 procent korrekt brug af rengøringsmidlet for samtlige medarbejdere, og derfor ser vi frem til, at få et opfølgende besøg fra myndighederne, således at vi atter kan få vores 1’er smileys. Ingen skal være i tvivl om, at vi tager alle nødvendige skridt for at sikre, at tingene er i orden,' lover han.

Læs sikkerhedsdatabladet for Suma Bac D10 her.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.