Fødevarekontrol om dansk 'verdensmester' i shawarma: 'Puuuh'

- Puuuh, hvad er det, her lugter af, spurgte fødevarekontrollen under en razzia i et beskidt køkken hos et populært shawarma-sted. Ekstra Bladet TV var med

Fødevarekontrol om dansk 'verdensmester' i shawarma: 'Puuuh'

Tv og redigering: Rasmus Pedersen

Danmarks første, ældste og formentlig mest velbesøgte shawarma-sted, Shawarma Grill House i København er herhjemme og i udlandet berømt for sine vel-krydrede mellemøstlige måltider - især det vel-krydrede kød i pitabrød med tilbehør.

'Shawarmaerne' er blandt andet i avisen "The National" blevet beskrevet som verdens bedste - og turister fra ind- og udland står dagligt i kø til stedet, der ligger på Strøget nær Rådhuspladsen.

Men hvordan ser stedet ud ud bag facaden?

Ikke godt.

- Puuuh

Ekstra Bladets Maddetektiv fulgte Fødevarekontrollen på et uanmeldt natligt tilsyn, der kom som en ubelejlig overraskelse for personalet.

Se reportagen i tv-klippet over artiklen.

Her udbryder Fødevarestyrelsens tilsynsførende eksempelvis, da hun gik ind i et produktions-køkken på shawarma-husets 1. sal:

- Puuuh, hvad er det, her lugter af, spurgte hun med henvisning til underlig lugt.

Ikke pænt at sige

Det var ikke pænt sagt synes stedet forpagter Husni Hadi. Hør hans svar i tv-konfrontationen nedenfor.

Farlig kebab kan stadig være i omløb: Derfor er bakterien så frygtet

Den mandlige kontrollør-kollega eksaminerede også stedets manager i reglerne for nedkøling af varme fødevarer.

Han kendte ikke det korrekte svar, og det endte med - som det fremgår at tv-klippet, at han ønskede, at Ekstra Bladets Maddetektiv ikke længere skulle være tilstede.

Nedkøles til stuetemperatur

Ifølge reglerne skal varm mad nedkøles til 10 grader på tre timer for ikke at udvikle farlige bakterier, men:

'Medarbejderen kender ikke procedure for opvarmning og nedkøling af fødevarer. De oplyses at fødevarer skal opvarmes til 90 grader samt fødevare skal nedkøles til 20-25 grader C' skriver Fødevarestyrelsens i sin kontrolrapport.

Shawarma Grill House fik hele fire indskærpelser: For blandt andet ikke at kende temperatur-reglerne, for at fylde en vask, der skulle bruges til håndhygiejne med bl.a. redskaber, for at bruge samme kniv til flere slags fødevarer og fordi der flere steder var beskidt - eksempelvis i køkkenet, hvor det lugtede grimt.

'Meget snavset og fedtet'

'Det indskærpes, at lokaler, hvor der findes fødevarer, skal holdes rene og i god stand. Følgende er konstateret: Under inventar i diskområde i stueetagen fremstår kanter, vægge og gulve meget snavset og fedtet, køleskab i bar på 1. sal fremstår snavset, køkken fremstår generelt snavset,' skriver Fødevarekontrollen i sin kontrolrapport.

Steder forpagter Husni Hadi siger i interviewet herunder, at når der ikke var helt rent, så skyldes det, at der var fuld gang i produktionen.

Han argumenterer i øvrigt for, at madsikkerheden var i orden, men erkender, at medarbejderne kan begå fejl nogle gange.

Fødevarekontrol om dansk 'verdensmester' i shawarma: 'Puuuh'

 Katastrofe: Flæsk i hver fjerde shawarma