Annonce:
Annonce:

Fødevarestyrelsen: Tjek dine svampe grundigt

Hvert år bliver folk alvorligt syge, fordi de forveksler giftige og spiselige svampe

Foto: Jane Hjul Rasmussen / Jyllands-Posten
Foto: Jane Hjul Rasmussen / Jyllands-Posten
Annonce:
Følg Fødevarer

Det er snart sæson for, at ivrige svampespisere kan tage i skoven og høste lækre svampe.

Det er dog ikke alle svampe, der er egnet til at spise. Fødevarestyrelsen opfordrer derfor i en pressemeddelelse til, at man lærer at skille de giftige svampe fra de spiselige.

Styrelsen anbefaler, at man rådfører sig med en svampebog eller en ekspert, inden man samler og spiser svampe fra skoven.

'Sidste år modtog Giftlinjen 920 opkald, og det er en markant stigning i forhold til 2018, hvor tallet var 763. Ud af de 920 havde 52 symptomer på forgiftning. 10 blev kategoriseret som direkte livstruende,' skriver Fødevarestyrelsen i pressemeddelelsen.

Særligt den grønne fluesvamp kan skabe problemer. I den milde kan den lede til opkast og diarré, mens den i yderste tilfælde kan være livsfarlig.

'Spis kun de svampe, du kender 100 procent,' anbefaler styrelsen.

Herunder kan du læse alle Fødevarestyrelsens svampe-råd:

Fem råd om svampe

  1. Spis kun svampe, du kender 100%
  2. Spis kun anerkendte spisesvampe
  3. Brug kun friske svampe i madlavning og nedkøl eventuelle madrester straks
  4. Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp – så kan eventuel overfølsomhed vise sig i mindre smertende omfang
  5. Spis ikke svampe rå, da mange svampe så kan give ubehag
Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: