Forbrugerne køber økologisk for syv milliarder kroner

I Danmark købte vi grøntsager og frugt for 1,8 milliarder kroner i 2015, viser nye tal fra Danmarks Statistik

Forbrugerne putter i stigende grad økologiske varer i kurven, når de handler. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I 2015 købte vi i Danmark for syv milliarder kroner økologiske varer. Det er en stigning på 12 procent i forhold til året før, og den største vækst i syv år.

Stigningen skyldes især salget af frugt og grøntsager, der steg med 28 procent fra 2014 til 2015. I 2014 købte forbrugerne således frugt og grønt for 1,4 milliarder kroner, mens de i 2015 købte for hele 1,8 milliarder kroner.

Der er forskellige årsager til, at vi gerne vil have fingre i varerne med det røde Ø-mærke. Det forklarer detailhandel- og forbrugerekspert Flemming Birch, der er partner i konsulentfirmaet Birch & Birch.

- For nogle handler det om dyrevelfærd, for andre om tryghed og mistro til den industrialiserede fødevareproduktion. Nogle handler ud fra et miljøsynspunkt, og for mange er det selvfølgelig kombinationen af det hele, siger han.

Målt i væksten af økologiske fødevarer, er der solgt ti procent mere i 2015 end året før. I 2014 købte forbrugerne knap 270.000 tons fødevarer, mens de i 2015 købte mere end 27.000 tons mere.

Desuden er de økologiske madvarer blevet billigere, da kiloprisen for de fleste økologiske varer er faldet.

Flere supermarkeder satser på økologi. I 2015 sænkede supermarkedskæden Coop priserne på deres økologiske varer, og Dansk Supermarked lavede i starten af marts et samarbejde med Dyrenes Beskyttelse om et nyt mærke.

Økologisk Landsforening mærker også i stigende grad, at butikkerne vil have flere økologiske varer på hylderne, fortæller markedschef Henrik Hindborg.

- Danskernes øgede efterspørgsel på økologi medfører, at butikkerne øger deres udvalg af økologiske varer. Det gør det endnu mere interessant og motiverende at være økologisk forbruger.

- På den måde er der sat en positiv spiral i gang, som vil fortsætte og skubbe økosalget yderligere i vejret i de kommende år, siger han i en pressemeddelelse.

Det er fortsat økologisk mælk, ost og æg, som forbrugerne bruger flest penge på. Det brugte forbrugerne nemlig hele 2,2 milliarder kroner på i 2015.

Danmarks Statistik estimerer, at de økologiske varer nu udgør 8,4 procent af det samlede salg af fødevarer i supermarkeder og varehuse.

4 kommentarer
Vis kommentarer