Annonce:
Annonce:

Frygter nye listeria-dødsfald: Troede det var overstået

Statens Serum Institut holder skarpt øje med det nyeste udbrud af listeria, som kan være et tegn på et alvorligere udbrud

Fem mennesker er blevet smittet med listeria i løbet af kort tid. Udbruddene kan være symptom på større udbrud. (Arkivfoto: AP)
Fem mennesker er blevet smittet med listeria i løbet af kort tid. Udbruddene kan være symptom på større udbrud. (Arkivfoto: AP)
Annonce:
Følg Fødevarer

I løbet af en enkelt uge i april blev fem personer smittet med den farlige bakterie listeria, hvoraf to personer døde.

De nye tilfælde sendte straks tankerne tilbage på det omfattende udbrud sidste år, hvor i alt 14 personer mistede livet. Mange af de smittede sidste år blev smittet af listeria fra rullepølser af mærket Jørn A. Rullepølser.

I det nyeste tilfælde er der to af de smittede, som er ramt af den samme type bakterie som den, der blev fundet i rullepølserne.

- Der er to af bakterierne, som er helt identiske, og det er der, vores hovedinteresse er. For den bakterie hedder MLST224 og svarer til den, som var skyld i det store udbrud, som vi havde sidste år, og som var relateret til rullepølse, siger overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut til Ekstra Bladet.

Annonce:

Troede ikke den ville dukke op igen
Han fortæller, at der ikke er forskel på, hvor farlige de forskellige bakterier er, men at der kan være fare for et nyt større udbrud, eftersom to af bakterierne er identiske.

- Vi holder øje med, om det er den, der er blusset op igen, for det var jo egentlig et sygdomsudbrud, hvor vi havde sagt, at det var overstået, og at det ikke var en, der ville dukke op igen, siger han.

- Nu er den så kommet, og det er klart, at det også er noget, Fødevarestyrelsen tager meget alvorligt og følger meget tæt op på for at se, om der er et sted ude i en fødevarevirksomhed, hvor der sker en forurening, siger Kåre Mølbak.

Han fortæller, at de tre andre tilfælde, der har fundet sted i samme uge, ikke vækker helt så stor opsigt.

- Det er det, vi kalder sporadiske tilfælde, hvilket vil sige tilfælde, der dukker op, men hvor der ikke er nogen relation eller systematik i det. De er formentlig blevet smittet af nogle forskellige produkter, som vi ikke rigtig ved hvad er, siger han.

Annonce:

Bedre overvågning
Ifølge Kåre Mølbak er de nye tilfælde og den hurtige fastlæggelse af de forskellige typer også et tegn på, at Statens Serum Institut er blevet bedre til at overvåge sygdommen og holde øje med nye tilfælde.

Dermed er instituttet også hurtigere til at reagere, når der er alarmerende tilfælde, som når sygdomsudbrud minder om tidligere større udbrud.

- På denne måde lærer vi hver eneste bakteries DNA at kende, så vi hurtigt kan se på, om det kan være den samme smittekilde eller en tæt beslægtet smittekilde. Så overvågningen er betydeligt bedre i Danmark, end den var for få år siden.

Helt konkret foregår overvågningen ved, at seruminstituttet bliver alarmeret, når der opstår mistanke om listeria, hvorefter bakterien lokaliseres og sendes til test på instituttet.

Fødevarestyrelsen på kontrolbesøg
De smittede patienter skal nu interviewes nærmere for at fastlægge, hvad de har spist op til smitten, så smittekilden kan lokaliseres.

Annonce:

- De virksomheder, der bliver nævnt, sender Fødevarestyrelsen så nogle folk ud til, og så tager de nogle prøver og ser, om der er et hygiejnebrist hos virksomhederne, og på den måde kan vi forhåbentlig finde ud af, hvad der gik galt, siger Kåre Mølbak.

Alle fem personer, der blev ramt ved det seneste udbrud af listeria, var ældre og svækkede på forhånd. Det er typisk personer i den gruppe, der bliver ramt af sygdommen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: