Groft fup: Sådan tryller bageren lyst brød 'sundt'

Maddetektiven Afslører: Bagere bruger i stor stil et kræftfremkaldende farvestof til at få lyst brød til at se mørkt og sundt ud

Her kan du se, hvilket cowboytrick der ofte bliver taget i brug, når brødproducenterne skal trylle brødet mere groft end det er
Følg Fødevarer

Spis groft, groft, groft. Spis en masse fuldkorn og forebyg alvorlige sygdomme som sukkersyge, hjertekarsygdomme og kræft, anbefaler Fødevarestyrelsen.

Men i dag står bagermester Thorleif Kristensen frem i Ekstra Bladets forbrugerprogram 'Maddetektiven Afslører' og løfter sløret for et udbredt fupnummer i bagerbranchen.

Amok med hammer: Så meget luft er der i din morgenmad

– De farver lyst brød mørkt, så det ligner sundt fuldkornsbrød. Det er det ikke. Det er fup og de bruger alle fidusen; de store bagerkæder, de små håndværksbagere - og brødindustrien, altså de store brødfabrikker, siger han.

Farvestoffet er ristet malt, som er forkullet korn uden næringsværdi. Det har primært til formål at farve.

Konge-klamt: Seks sure smileys til Burger King

Ristet malt udvikler under bagningen en mængde akrylamid, som berygtet for på sigt at kunne øge risikoen for udvikling af kræft.

– Vi anser akrylamid som et sundhedsproblem. Der er stærke beviser for, at der er en sammenhæng mellem indtaget af akrylamid og udviklingen af kræft. Det kan være et betydeligt antal danskere, der bliver ramt af cancer som følge af indtaget af akrylamid, men man kender ikke antallet, har Pelle Thonning Olesen, seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet, udtalt til Ekstra Bladet.

- Det er noget forbandet svineri. Det burde forbydes efter min opfattelse, fordi man ved, at det er usundt, siger Thorleif Kristensen, der driver Musik Conditoriet i Valby.

Han har henvendt sig til Fødevarestyrelsen for at få det ristede malt i forbudt i bagværk, men det er fortsat tilladt at bruge.

I det korte tv-forbrugerprogram over denne artikel kan du se 'cowboytricket', der bliver taget i brug, når bagerne tryller lyst brød til 'fuldkornsbrød'.

Ekstra Bladets Maddetektiv

'Maddetektiven Afslører' er Ekstra Bladets nye forbrugerprogram, der afslører hvordan vi bliver fede, fuppet og bluffet af supermarkederne og fødevareindustrien.

 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU