Kæmpe indkøbsliste: Her er julemaden billigst lige nu

Ekstra Bladet har gennemgået tilbudsaviserne fra landets største dagligvareforretninger - se her hvor 100 af de mest populære julevarer er billigst

Bliver du flået til jul i den lokale dagligvareforretning? Få svaret her.

Der bliver smidt dagligvarer for millioner af kroner i indkøbskurvene i disse dage. Og konkurrencen om din pengepung er benhård, viser en stor prisanalyse Ekstra Bladet har lavet.

I seks uger op til jul har vi systematisk indsamlet tilbudsdata på de dagligvarer, som mange ender med at købe.

Tallene afslører, at der er penge at spare, hvis du kigger dig godt for. Særligt hvis du er villig til at lægge dine indkøb forskellige steder.

Bliver jeg flået til jul?

Udnytter danske dagligvarebutikker juletiden til at skrue op for priserne på de mest populære varer?

Det er et af de spørgsmål, som Ekstra Bladet har forsøgt at finde et svar på ved i over en måned systematisk at overvåge tilbudspriserne fra de største forretninger.

Svaret er, at der både her til jul og resten af året er en benhård konkurrence på netop disse varegrupper. Priserne ligger derfor meget tæt på hinanden - og hvis der er forskelle, er de ofte ganske små.

Hvad data ikke viser er, hvilke priser butikkerne tager, når en vare ikke er på tilbud. Og det er også 'jokeren', når du handler.

Et godt råd: hold kritisk øje med, hvad dine mest indkøbte dagligvarer koster, når de er på tilbud. Produkter som Kærgården, sodavand og chips bruges som lokkemad - så hvis du fx ser en bakke Kærgården (200 gram) til 16,95, skal du lade være med at købe. De seneste seks uger har gennemsnitsprisen været under otte kroner.

Husk også at tjekke kilo/liter/stk-priserne, når du sammenligner. Butikker og producenter er eksperter i at pakke produkter om, så der pludselig er lidt mere eller mindre i et produkt - hvilket kan have store konsekvenser for, hvad du reelt betaler for produktet.

Spotvarer og lokkemad
Der findes i dag lille gruppe af varer, som helt åbenlyst bruges som lokkemad.

Det betyder, at for eksempel et produkt som Kærgården, cola og chips konstant kan findes til en markant lavere pris end den, som butikkerne officielt tager, når varen ikke er på tilbud.

Ideen er naturligvis at lokke dig ind for at købe fem bakker Kærgården eller to kasser øl. Og under besøget få dig til at købe en række andre varer, der giver butikken den største gevinst og dig en dyrere regning.

Sådan har vi gjort

De seneste seks uger op mod jul har Ekstra Bladet systematisk overvåget prisudviklingen på 59 grupper af dagligvarer som cola, smør og snaps.

Dataindsamling er sket på Tilbudsugen.dk, hvorefter Ekstra Bladet har lavet en analyse og fortolkning af data.

På Tilbudsugen kan du søge på og prisovervåge dagligvarer og andre produkter fra de største dagligvareforretninger og andre butikskæder i Danmark.

Du kan, som Ekstra Bladet har gjort, søge i de aktuelle tilbudsaviser, men ikke foretage historiske prissøgninger.

Det koster varerne i gennemsnit
Som vores prisanalyse viser, kan du dog på selv ganske få uger få en ganske god idé om, hvad et produkt burde koste, når man måler på den tilbudspris, der hele tiden dukker op i en eller flere forretninger.

I skemaet herunder har vi således samlet gennemsnitsprisen de seneste seks uger på flere end 2000 forskellige produkter. Gennemnitsprisen viser, hvad en vare - i en række af forretninger - koster målt på kilo, liter eller stk-pris.

Her de sidste dage før jul er det dog de aktuelle tilbudspriser, som er mest interessant.

Til det formål har vi lavet skemaet herunder, hvor du kan tjekke den bedste pris på 100 udvalgte julevarer. Priserne i skemaet er gyldige til og med fredag 23. december 2016.

Du kan naturligvis selv søge flere aktuelle priser via Tilbudsugen.dk, hvor Ekstra Bladet har hentet data fra.

42 kommentarer
Vis kommentarer