Lidl politianmeldt: - Det må bare ikke ske

Fødevarekontrollen er gået til politiet, fordi Lidl ikke vil overholde reglerne

Tyske Lidl gør i disse år et ihærdigt forsøg på at markedsføre sig med danskhed, men discountkæden er netop af fødevaremyndighederne blevet politianmeldt for at være udansk.

I årevis har kæden nemlig solgt udenlandske madvarer uden de lovpligtige danske deklarationer, der har som vigtigste formål at give allergikere advarsler om indhold, de ikke kan tåle.

Gang på gang har Fødevarekontrollen givet Lidl Danmark bøder for den praksis, som ellers hyppigst ses i etniske supermarkeder, men Lidl bliver bare ved og ved.

- Lidl er blevet politianmeldt, fordi de gentagne gange over en længere periode ikke har mærket deres varer på dansk. Vi har udstedt bøder og eskaleret vores sanktioner ved at forhøje bøderne. Uden at det har hjulpet. Nu går vi så til politiet, fordi vi ikke har lovhjemmel til at blive ved med at forhøje bøder, fortæller fødevarechef hos Fødevarestyrelsen Bente Holst.

- Politianmeldelsen sker i endnu et forsøg på at motivere Lidl til at rette ind. Det danske retssystem fungerer sådan, at domstolene kan skærpe straffene for at få virksomheder til at overholde lovgivningen.

Der er tale om fejl, når madvarer uden danske deklarationer får adgang til danske butikker, bedyrer Lidl over for Ekstra Bladet, som derfor finder det nærliggende at konkludere, at Lidl ikke tjekker varerne, inden de bliver sendt i handlen.

Så Ekstra Bladet har spurgt:

'Hvordan kan forbrugerne stole på, at det er sikkert at handle i Lidl, når I ikke engang selv orker at tjekke, hvad der står på emballagen, inden I sender fødevarerne i handlen.'

Lidl svarer ikke på spørgsmålet, men skriver i en mail:

’Vi er enormt kede af, at vi har haft varer i vores butikker uden dansk varedeklaration. Det lever ikke op til de standarder, vi har, og de regulativer, vi lever op til. Det er en sag, vi tager meget alvorligt. Vi kan se, at der er sket fejl, som bare ikke må ske. Derfor har vi sat ind i alle led af værdikæden.

’Vi har blandt andet indskærpet processen for indgangskontrol på vores lagre samt understreget over for vores leverandører, at alle produkter skal have dansk varedeklaration. Men blot en enkelt fejl er jo en fejl for meget, så vi knokler videre og arbejder hver dag for at løse problemet. I Lidl ønsker vi, at vores kunder har en god indkøbsoplevelse. Derfor er de manglende varedeklarationer naturligvis fuldstændig uacceptable for os, og vi er meget kede af det.’

Her nogle af produkterne solgt i Lidl uden danske deklarationer:

Pr-foto
Pr-foto

Pr-foto
Pr-foto

Pr-foto
Pr-foto

Pr-foto
Pr-foto

Privatfoto
Privatfoto