Meny fjerner denne udskældte fup-fødevare

Producenten påstod blandt andet, at æggene kunne helbrede sygdomme

Slut: Trods navnet er disse æg ikke sundere end andre æg. Eksperter og Fødevarekontrollen kritiserer dem skarpt, så nu fjerner Meny dem fra hylderne. Pr-foto
Slut: Trods navnet er disse æg ikke sundere end andre æg. Eksperter og Fødevarekontrollen kritiserer dem skarpt, så nu fjerner Meny dem fra hylderne. Pr-foto

Så gik den ikke længere.

Fødevaremyndighederne griber nu ind mod markedsføringen af de meget omdiskuterede Fitness Æg fra Danæg.

Æggene er trods navnet overhovedet ikke sundere end andre æg.

De er - indrømmer producenten - alene et forsøg på at tjene penge på mange af den million danskere, som går til fitness, crossfit og så videre.

- Fitness Æg er et stort fupnummer. Snyd og rendyrket bullshit - et plat markedsføringsstunt, siger Henrik Duer, cand.scient. i human fysiologi og kemi.

Han har undersøgt deklarationen og slår fast, at æggene i den aparte, lyserøde emballage slet ikke adskiller sig sundhedsmæssigt fra andre æg.

Dyrere
Kostvejler Dina Christiansen har også kastet et kritisk blik på æggebakkerne.

'Fitness Æg er nok noget nær det dummeste, jeg længe har set. Indpakningen er indbydende og skiller sig virkelig ud fra mængden, når man står og kigger i køledisken. Men sammenligner du næringsindholdet i Fitness Æg med de andre æg, så er der absolut ingen forskel. Til gengæld er Fitness-æggene dyrere end de almindelige økologiske æg', skriver hun på sin blog.

Æggene er hidtil blevet solgt i bl.a. Meny, men få timer efter at Ekstra Bladet i går havde fremlagt kritikken for Dagrofa, der står bag kæden, modtog vi en mail:

'Dagrofa har meddelt Danæg, at vi stopper indkøb af Fitness Æg.'

Kvaltitetschef Karin Frøidt uddyber:

- Jeg er enig i kritikken af markedsføringen af æggene, og derfor har vi meddelt Danæg, at vi fra dags dato ikke køber flere. Længere er den ikke.

Læs kontrolrapporten fra Fødevarestyrelsen her.

Danæg fik en bøde på 20.000 kroner

Eksperterne, som Ekstra har talt med om sagen, glæder sig over, at Fødevarekontrollen forleden var på besøg hos Danæg i Christiansfeld og skrev en bøde på 20.000 kr. og uddelte to indskærpelser for markedsføringen af Fitness Æg.

Bøden fik Danæg for at skrive, at protein i blandt andet Fitness Æg ' hjælper kroppen med at bekæmpe infektionen.' Dermed har Danæg markedsført æggene som medicin, hvilket er ulovligt, for det kan få syge eller folk med angst for sygdom til at tro, at æggene er helbredende eller forebyggende.

Danæg misbrugte også ulovlige såkaldte sundhedsanprisninger i markedsføringen.

Eksempelvis advarede man folk om, at protein var en nødvendighed for at ' opretholde organer, bindevæv, hud, tænder, blod og dna.'

Danæg fik også indskærpelse, fordi produktnavnet Fitness Æg i sig selv et en sundhedsanprisning, som ikke var ledsaget med en sand og godkendt specifikation af, hvorfor produktet er sundt.

Fødevarestyrelsen har slet ikke vurderet, om produktnavnet Fitness Æg ikke i sig selv er vildledende. I stedet har juristerne vurderet, om produktet overholder reglerne om sundhedsanprisninger, som altså kræver at en uspecifik sundhedsanprisning (Produktnavnet) er ledsaget af en specifik anprisning.

Danæg: Vi giver ikke indtryk af, at ægget er bedre end andre æg

- Mette Due Andersen, salgs-og marketingdirektør i Danæg, din kommentar til bøden på 20.000 kr. for at anprise de såkaldte Fitness Æg som medicin?

- Det er en fejl, at vi på vores website har anvendt en sygdomsanprisning. Det er beklageligt, og det er fjernet nu. Det er en tekst, der er skrevet for længe siden. Det er vigtigt at understrege, at denne anprisning ikke kun har stået under Fitness Æg, men under alle æg på vores hjemmeside.

- Så I har fået en bøde på 20.000 kr. for at forsøge at jage skræk i livet på folk, som frygter infektioner. Infektioner, som I påstår kan kureres med æg. Hvordan kan det ske.

 - Det har stået helt forkert på hjemmesiden. Så snart vi blev bevidste om, at det stod der, fjernede vi det.

- Men I har vel været bevidste om, hvad der stod på jeres egen hjemmeside? Det er vel noget, I selv har formuleret?

- Vi har ikke forsøgt at gøre noget forkert. I fremtiden bliver der ikke offentliggjort noget på vores hjemmeside, før det har været igennem vores kvalitetskontrol.

- Fødevarestyrelsen anser Fitness Æg som en uspecifik sundhedsanprisning, og eksperter har vurderet det som et forsøg på at fuppe folk til at tro, at det er sundere end andre æg. Hvorfor forsøger I med det navn at snyde folk til at tro, at det er sundere end andre æg?

- Vi forsøger ikke at bilde kunderne noget ind.

- Så ægget er ikke sundere end andre æg?

- Korrekt.

- Men hvorfor antyder I så med navnet, at det er sundere. Fitness er jo synonymt med sundhed. Myndighederne har jo også vurderet, at navnet i sig selv er en anprisning af sundhed?

- Alle æg er en god proteinkilde.

- Gør det indtryk, når eksperter vurderer, at fitnessægget er fup, fordi ægget ikke har reelle sundhedsmæssige fordele, heller ikke for folk, som dyrker fitness?

 - Vi giver ikke indtryk af, at ægget er bedre end andre æg.

- Men hvorfor anvender I så navnet Fitness Æg?

- For at gøre opmærksom på, hvor fantastisk en fødevare æg er. Fødevarestyrelsen har vurderet, at vi kan anvende navnet. Det skal blot ledsages af en specifik sundhedsanprisning.

- Men kan I slet ikke selv se, at når I kalder et produkt Fitness Æg, så giver det et indtryk af, at det er særligt sundt?

- Det har ikke været intentionen at vildlede nogen.

- Kan I slet ikke selv se, at når I kalder et produkt Fitness Æg, så giver det er indtryk af, at det er særligt sundt?

 - Nej, det tror jeg heller ikke, forbrugerne forbinder det med. Vi forsøger at oplyse om, at æg generelt er en god, overset fødevare, siger Mette Due Andersen til Ekstra Bladet tirsdag.

Ekstra har onsdag spurgt hende, om hun overvejer helt at droppe Fitness Æg, nu når landets tredjestørste detailist, Dagrofa, har mistet tilliden til produktet. Der er endnu ikke kommet svar.

'Fitness Æg er nok noget nær det dummeste, jeg længe har set', skriver blogger og kostvejleder Dina Christiansen. Privatfoto
'Fitness Æg er nok noget nær det dummeste, jeg længe har set', skriver blogger og kostvejleder Dina Christiansen. Privatfoto