Ny madspildsbutik glemte kontrolrapporten

Danmarks første supermarked for overskudsvarer skal stoppe madspild og hjælpe verdens fattigste. Vi fulgte med, da butikken åbnede, og kastede et kritisk blik på varerne sammen med Ekstra Bladets maddedektiv

Se med her, da bestyreren Bassel kom under maddedektivens kritiske lup
Følg Fødevarer

Daggammelt brød og fejlpakket ris. Ikke videre indbydende, men det er ikke desto mindre blandt andet det, et nyt 'socialt supermarked' vil sælge til kunderne.

Det er Folkekirkens Nødhjælp, der står bag butikken på Amager, som har til formål at reducere danskernes madspild og hjælpe verdens fattige ved at sælge andre forretningers overskudsmad.

Supermarked sætter overskudsmad på hylderne

Hos Wefood, som navnet lyder, forventer man, at forretningen både vil tiltrække politisk bevidste kunder, der vil bekæmpe madspild, og kunder, der vil gøre en god handel.

Også selv om varerne på Wefoods hylder ikke helt ligner dem, man kan finde i andre supermarkeder. Wefood skal nemlig afsætte den mad, som de store supermarkeder ikke kan komme af med.

- Det var normalt blevet smidt væk, men så får vi det i stedet og sælger det billigere, forklarer pressechef Per Bjerre.

Danske supermarkeder: Madspild kan ikke lovgives væk

Ifølge ham kan man roligt kan sætte tænderne i mad fra Wefood.

- Vi bruger vores sunde fornuft, når vi får et parti varer fra en leverandør eller et supermarked. Vi vurderer de varer, vi får ind, og kigger på, om det er i orden.

- Vi kommer ikke til at sælge varer, der har overskredet sidste salgsdato, men vi kan godt sælge varer, der har passeret "bedst inden"-datoen, fordi vi vurderer det sagtens kan spises, siger Per Bjerre.

Pas på med varerne
Ifølge Ekstra Bladets maddetektiv Christian Kloster bør forbrugerne dog være varsomme med at stole blindt på madspild-bevægelsens budskaber om, at man risikofrit kan spise halvgammelt mad. Selv, hvis det ikke har overskredet sidste holdbarhedsdato, kan det gå galt, fortæller han.

- Eksempelvis kan rullepølse og hellefisk med en smule listeria være risikofrit at spise, hvis det er friskt, for bakterierne har endnu ikke formeret sig. Men i takt med, at det nærmer sig sidste holdbarhedsdato, går bakterierne amok, så forbrugerne kan blive syge.

Han henviser til, at titusindvis af danskere årligt bliver syge af at spise fordærvet eller inficeret mad.

- For de, som i forvejen er svage, kan det være alvorligt og i værste fald dødeligt, fortæller han.

- Selv om det er en fin ideologisk tanke, at hvis blot vi spiser mad, der skulle have være smidt ud, så løser alverdens problemer sig, så kommer det næppe til at ske. Faktisk er der risiko for, at budskaberne fører til flere infektioner, når man opfordrer lægfolk til selv at vurdere, hvad der er spiseligt. Det er fødevarekemikere nu engang bedst til. Det er dem, som med deres videnskabelige baggrund har vurderet, hvornår mad bør smides ud.

Se med ovenfor, da bestyreren Bassel kom under maddedektivens kritiske lup

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby