Pas på: Pomfritterne kan give dig kræft

Forsker ved DTU advarer: Lad være med at spise mørke pomfritter - de kan give kræft

Mørke pomfritter kan have et farligt højt indhold af akrylamid. (Foto: Colourbox)
Mørke pomfritter kan have et farligt højt indhold af akrylamid. (Foto: Colourbox)

Seniorforsker ved DTU Kit Granby advarer nu især danske børn og unge mod det kræftfremkaldende kemikalie akrylamid, som vokser eksplosivt i pomfritter og kartofler, hvis de tilberedes ved mere end 175 grader eller i så lang tid, at de bliver mørkegyldne - eller endnu værre bliver brune. Det skriver metroxpress.

- Folk tror ikke på, at de er farlige. Især de unge, som oven i købet spiser flest, har svært ved at forholde sig til, at 5 ud af 10.000, der spiser pomfritter, får kræft inden 10-20 år.

Forbrug Her er de skjulte kræft-fælder

Af en rapport fra DTU om akrylamid fremgår, at danskerne i gennemsnit indtager 10 gange for meget akrylamid i forhold til de mængder, som EU og WHO foreskriver som de højst tilladte sundhedsmæssigt. Cirka halvdelen kommer fra pomfritter og andre stegte kartoffelprodukter.

Ekstra Bladet beskrev i sidste uge, hvordan Flensted, der blandt andet producerer frosne kartoffel-produkter som pomfritter, i årevis har set stort på myndighedernes gentagne appel om at nedbringe nogle grænseoverskridende, høje koncentrationer af det kræftfremkaldende stof akrylamid i de tilberedte dybfrost-kartoffel-produkter, som danskerne spiser i tonsvis.

Hvis ikke de er tilberedt på den korrekte måde, er sådanne pommes frites, kartoffelbåde og kartoffelskiver den mad-kategori, som i markant størst omfang bidrager til at øge befolkningens risiko for alkrylamid-forårsaget kræft, oplyser DTU Fødevareinstituttet.

I tre af fire analyser, som fødevarekontrollen har lavet, var værdierne overskredet i betydeligt omfang. I Flensteds øko-pommes-frites hele otte gange, oplyser fødevarekontrollen til Ekstra Bladet. Der burde være højst 600 mikrogram i et kilo. Men i Lene Rasmussens øko-fritter var hele 4900 mikrogram.

Fødevarer Tv: Kartoffeldronning flygter fra spørgsmål om farlige fritter

DTU har derfor - støttet af både de tyske, franske og svenske fødevaremyndigheder - bedt EU's fødevaremyndighed, EFSA, undersøge, hvordan mængden kan komme ned.

- EFSAs afgørelse kommer snart. Og vi bliver nødt til at lære især børn og unge at smide de mørke pommes frites ud og i stedet sætte pris på de lyse gule, for de skal forstå og tro på, at de ellers risikerer at blive syge af blot en lille bakke om dagen, opfordrer Kit Granby.

 

 

Et af de steder, hvor man har taget advarslerne meget alvorligt over for akrylamiden, som også kan skade nerver, arveanlæg og formeringsevne, er hos pomfrittes-kongen, McDonald's:

- Alle vores pomfritter steges ved 168 grader, og der er præcise regler for, hvor længe de må stege, så vi er helt sikre på, de netop ikke bliver fulde af den farlige akrylamid ,og at vi ikke overskrider Fødevarestyrelsens regler, forklarer pressechef, Pia Tobberup, til metroxpress.

91 kommentarer
Vis kommentarer