Pomfrit-krise breder sig

McDonald's i Venezuela har indstillet salget af pomfritter

I Venezuela må McDonald's-kunder kigge langt efter 'papas' og i stedet nøjes med 'yucas' og 'arepas'. (Foto: AP og PR)
I Venezuela må McDonald's-kunder kigge langt efter 'papas' og i stedet nøjes med 'yucas' og 'arepas'. (Foto: AP og PR)

McDonald's er i pomfritkrise.

I december indstillede fastfood-kæden for salg af mellem og store portioner i Japan, og nu har burgergiganten helt fjernet de gule kartoffelstænger fra menukortet i Venezuela.

Grunden til krisen i Japan var, at strandede overenskomstforhandlinger skabte store forsinkelser på leveringen fra amerikanske vestkysthavne Forhandlingerne imellem 20.000 havnearbejdere og brancheforeningen for terminaloperatører og rederier ved 29 havne på vestkysten har stået på siden oktober og har fordoblet leveringstiden fra to til fire uger.

McDonald's i Japan har suspenderet salget af mellem og store portioner pomfritter. Til gengæld kan du købe alle de små portioner, du har lyst til. (Foto: Colourbox) Samfund McDonald's i pomfritkrise

Helt galt er den i Venezuela, hvor de over 100 McDonald's-restauranter helt er løbet tør for pomfritter og i stedet nu tilbyder arepa (friturestegte majskugler) og kassava (rodfrugt, der også kaldes yuca).

McDonald's i Venezuela har også valgt at skyde skylden på de strandede forhandlinger i USA, men kæden kan ikke umiddelbart oplyse, hvorfor nabolandende så ikke er ramt.

En gaffelvenlig sovs var med til at sikre denne brune bandit titlen som Danmarks bedste bøfsandwich. (Foto fra Facebook) Fødevarer Dette er Danmarks bedste bøfsandwich

En Quater Pounder-menu serveret med de friturestegte majskugler arepas i Venzuelas hovedstad Caracas.
En Quater Pounder-menu serveret med de friturestegte majskugler arepas i Venzuelas hovedstad Caracas.
 

Og en talsmand for den amerikanske kartoffelindustri siger, at eksporten af frosne kartofler til Venezuela styrtdykkede længe før forhandlingerne. I de første ti måneder af 2014 lå eksporten af frosne fritter fra McDonald's-leverandøren Washington State til Venezuela på kun 14 procent i forhold til 2013.

- Situationen har formentlig meget lidt at gøre med havne-tvisten i USA, og er nok mere et resultat af Venezuelas svære økonomiske situation, siger Alixa Sharkey fra Euromonitor International, som gør sig i markedsundersøgelser.

Samfund TV: Bør McDonald's rydde op efter dette griseri?

Landets stramme valutakontrol gør det blandt andet ekstremt dyrt at importere fra USA, men har samtidig skabt et blomstrende sort valutamarked. Det betyder, at Venezuela enten kan prale af det dyreste Happy Meal i verden (27 dollar/169 kr med den officielle valutakurs) eller det billigste (90 cent/6 kroner med den uofficielle kurs).

En stats-finansieret nyhedsside publicerede dog en historie i denne uge, som forsikrede, at pomfritkrisen intet har at gøre med regeringens politik.

Ved åbningen af McDonald's på Vesterbrogade ved Tivoli i København i 1981 dukkede blandt andre Ronald McDonald op. Nu lukker Danmarks første McDonald's efter 33 år. (Foto: McDonald's) Fødevarer Danmarks første McDonald's lukker

Burger King har i øvrigt udnyttet situationen ved at gøre sine følgere på sociale medier opmærksom på, at de stadig serverer amerikanske pomfritter.

Kilde: AP

0 kommentarer
Vis kommentarer