Provokation: McGrill vil lære McDonald's at lave burgere

Fadi Ibrahim fra Hillerød udfordrer burger-giganten

McGrill i Hillerød har fået sit navn to af tre initialer fra den forhenværende burger-iværksætter Mario Nawfal Cheheibar. Foto: Stine Tidsvilde.
McGrill i Hillerød har fået sit navn to af tre initialer fra den forhenværende burger-iværksætter Mario Nawfal Cheheibar. Foto: Stine Tidsvilde.

På Torvet i Hillerød griner restauratøren Fadi Ibrahim El-Jichi, da Ekstra Bladet besøger ham.

For siden han for et år siden købte burger-og shawarmabaren McGrill, har han ventet på, hvornår nogen ville interessere sig lidt for den provokation, som det er at sælge burgere under Mcvaremærket.

Det har den globale burgerkæde McDonald's i årtier forsvaret med topadvokater, som eksempelvis i 2003 ruinerede Silkeborg-pølsemanden McAllan.

Han endte efter tre års kamp med at vinde over McDonald's i Højesteret, men sagsomkostningerne betød, at han gik på røven og flyttede til Grønland.

Husker du pølsemanden McAllan? Her er han i dag

Fadi: Giver mig ikke
Fadi flytter ingen steder - og han ændrer aldrig McGrillnavnet, selv om McDonald's har varemærkeregistreret Chicken McGrill og hyppigt har McGrill-burgere på menuen efterfulgt af TM for trademark, varemærke.

- For jeg ville selvfølgelig også vinde en eventuel tvist med McDonald's, som meget gerne må kontakte mig. Så vil jeg venligt oplyse dem om, at jeg er den rette indehaver af navnet McGrill. Det er et udmærket navn, som jeg ikke har tænkt mig at opgive, siger den muntre Fadi Ibrahim El-Jichi.

Han mener at have holdbare juridiske argumenter i ærmet.

- For min restaurant er opkaldt efter den tidligere ejers initialer, han hedder Mario Nawfal Cheheibar, og han åbnede McGrill for to år siden, siger Fadi Ibrahim El-Jichi.

- Da jeg købte grillbaren af ham for godt et år siden, sikrede jeg mig, at han ikke havde en tvist kørende med McDonald's, for jeg husker udmærket sagen med MacAllan, siger Fadi Ibrahim El-Jichi.

Kom bare an! Fadi Ibrahim El-Jichi driver grillbaren McGrill i Hillerød. Han mener, at han laver bedre burgere end McDonald's - og han håber på, at burgergiganten vil udfordre ham i en lille navnestrid, der kan give flere kunder i butikken. Foto: Stine Tidsvilde
Kom bare an! Fadi Ibrahim El-Jichi driver grillbaren McGrill i Hillerød. Han mener, at han laver bedre burgere end McDonald's - og han håber på, at burgergiganten vil udfordre ham i en lille navnestrid, der kan give flere kunder i butikken. Foto: Stine Tidsvilde

I øvrigt vurderer han, at McAllans sejr principielt tillod enhver at sælge burgere under Mc-navnet.

Og faktisk han har en gave til McDonald's:

 - Da mine børn var små, spiste vi af og til på McDonald's, men vi synes, at kvaliteten er for kedelig, så McDonald's kan komme og lære en masse på McGrill, hvor vi går meget op i at bygge burgere fra bunden med gode råvarer. Derfor har vi også forrygende travlt. Eksempelvis solgte vi 25. december for 14.000 kroner, siger han.

McDonald's: Vi trækker alle i retten

 

Det er ikke sikkert, at McDonald's jubler over McGrills gavmildhed eller anerkender argumentet om, at McAllan-nederlaget gav enhver ret til at udnytte ' Mc'.

For efter Højesteret-sejren til McAllan udtalte en højtstående McDonald's-boss, at restauratører, som i fremtiden forsøgte sig med ' Mc' foran sit navn, også ville blive trukket i retten.

- Vi føler simpelt hen, at det er vi nødt til på baggrund af en konkret vurdering af den enkelte sag. Hvis vi ikke gør det, risikerer vi omvendt at miste retten til vores varemærke på grund af passivitet, sagde bossen til Ekstra Bladet.

I dag er det sjældent, at indehavere af kendte varemærker oplyser til pressen, hvilke juridiske skridt de eventuelt vil tage for at stoppe krænkelser.

' Hvad angår den specifikke sag, du refererer til, har vi ingen kommentarer', skriver McDonald's Europe i et statement.

Men ' hvad angår en generel holdning på området, så betragter McDonald's vores immaterielle rettigheder som værende blandt virksomhedens mest værdifulde aktiver', lyder det.

Intet tyder dog på, at McGrill inden for overskuelig fremtid vil yde global konkurrence til McDonald's: - Lige for tiden kan jeg ikke overskue at åbne flere filialer end den ene, jeg har nu.

Husk, at det er et stort arbejde at handle og tilberede gode råvarer. Desuden er der en del administrativt arbejde og rengøring, siger Fadi Ibrahim El-Jichi.