Skandale i Kohberg: Kæmpebøde for farlig kage

Hasard: Bageri-giganten har fået kæmpebøde for at sælge farlig kage, selv om virksomheden kendte til sulfit-problem

Kohbergs mini-mix (PR-foto)
Kohbergs mini-mix (PR-foto)
Følg Fødevarer

Den ellers velrenommerede brød- og kage-gigant Kohberg har et problem.

Ekstra Bladet kan nemlig i dag afsløre, at koncernen har solgt kage vel vidende, at bagværket indeholdt alt for store mængder af et allergifremkaldende stof.

Ubehagelig æblemos
Sagen begyndte 7. januar i år, da Kohberg modtog en mail fra en underleverandør med besked om, at det æblemos, der indgår i noget wienerbrød, indeholdt for meget sulfit, som især for astmatikere kan medføre stærkt ubehag.

Men i stedet for prompte at alarmere de europæiske myndigheder og omgåede fjerne den farlige dybfrostkage fra det europæiske marked, svigtede Kohberg.

- At fortsætte med at markedsføre en farlig fødevare og undlade at orientere er en af groveste overtrædelser, man kan lave, konstaterer Eva Rosenørn, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

- For selv om Kohberg fik klar besked om, at kagerne indeholdt et alt for højt indhold af de allergifremkaldende sulfitter, undlod Kohberg at reagere ved at trække produkterne tilbage fra markedet og kontakte myndighederne, forklarer hun.

- Derfor har Kohberg fået en bøde på 120.000 kroner.

Belgien slog alarm
Det var de belgiske fødevaremyndigheder, som fik nys om sagen på trods af, at Kohberg forsøgte at fjerne kagerne fra markedet uden om det officielle europæiske alarmeringssystem.

Kohbergs uformelle tilbagetrækning begyndte først 2. februar – hele 27 dage efter, at virksomheden fik besked om problemet. I de 27 dage forsøgte Kohberg at lave analyser, som skulle bevise, at kagerne var ufarlige, men forgæves: Grænseværdierne var for høje, selv efter wienerbrødet var bagt.

- Det er groft uansvarligt, at Kohberg spillede hasard med forbrugernes sundhed og tillid i et pinagtigt forsøg på at undgå en kostbar tilbagetrækning, vurderer fødevareekspert Orla Zinck.

’Kagemanden’: En dum og dyr fejl

Administrerende direktør i Kohberg, Erik Barsøe Bohsen (Privatfoto)
Administrerende direktør i Kohberg, Erik Barsøe Bohsen (Privatfoto)

- Kan kagerne være solgt i Danmark?

- Ja, for bagværket er solgt til en stor grossist i Belgien, som distribuerer det ud i hele Europa. Til caféer, hoteller og restauranter. Men vi har også en dansk grossist. Så ja. Men alle produkter er nu fjernet, lyder det fra Kohbergs administrerende direktør, Erik Barsøe Bohsen.

- Hvad gik der galt?

- Vores underleverandør havde undladt at underrette os om, at produktet indeholdt mere sulfit, end der var deklareret. (Kohberg fik besked 7. januar, men undlod i 27 dage at trække det tilbage, red.).

- Hvorfor har I ikke styr på jeres underleverandør?

- Der er sket et tillidssvigt, som får konsekvenser.

- Hvorfor trak I det ikke omgående tilbage?

- Vi havde en formodning om, at stoffet ville reduceres under bagning – til under grænseværdien, hvilket også skete i to tredjedele af produkterne. Den sidste tredjedel var over grænseværdien.

- Så I løb en risiko med potentiel ulempe for forbrugernes helbred?

- Nej, vi har solgt produktet i 2500 dage uden at få reklamationer fra allergikere eller andre. Vi brugte få dage på at foretage vores egen analyse, inden vi foretog os noget i forhold til kunderne.

- Så I tester jeres produkter ved at undersøge, om folk får allergiske reaktioner?

- Nej, vi kontrollerer alle dokumenter, inden en vare kommer på markedet. I dette tilfælde fortiede leverandøren nogle informationer for os.

- Hvad har I gjort galt?

- Vi burde have kaldt det tilbage med det samme. Vi undlod at orienteret Fødevarestyrelsen. Det er tale om alvorlige fejl og et brud på reglerne. Det er ikke godt nok.

- Undlod I at trække det tilbage for at spare penge?

- På ingen måde. Vi har tværtimod begået en dum og dyr fejl.

- Hvordan skal forbrugerne kunne stole på jer, når I ikke omgående kalder produkter tilbage?

- Det kommer ikke til at gentage sig. Vores kvalitetssikring bliver skærpet.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+