Stort flertal: Lad overskudsmad gå til hjemløse

Supermarkeder smider dagligt tonsvis af mad ud. Nyt system skal sikre, at mere overskudsmad kommer ud til hjemløse og andre trængende

Stop Spild Af Mad hjalp i sommer overskudsmad fra Roskilde Festival ud til væresteder for hjemløse. (Foto: Katinka Husted)
Stop Spild Af Mad hjalp i sommer overskudsmad fra Roskilde Festival ud til væresteder for hjemløse. (Foto: Katinka Husted)

Supermarkeder og dagligvarebutikker smider dagligt tonsvis af mad ud, men det, der fortsat kan spises, bør gå til hjemløse og andre trængende. Det mener et stort flertal af danskerne i en undersøgelse gennemført af Analyse Danmark for bevægelsen Stop Spild Af Mad.

Næsten ni ud af 10 af de adspurgte mener, at det er en god idé at videreformidle overskudsmad fra eksempelvis supermarkeder, bagerier, og fødevareproducenter til hjemløse, herberger og asylcentre. Holdningen er enslydende på tværs af landet, indkomstgrupper og politiske tilhørsforhold.

Og der er udsigt til, at mere overskudsmad kommer ud og gøre gavn i stedet for at blive smidt ud.

Sammen med en række samarbejdspartnere har Stop Spild af Mad indledt et nyt landsdækkende initiativ døbt 'Overskudsmad', hvor detailhandlen, fødevareproducenterne, bagerier og andre fødevareaktører via et fælles it-system får bedre mulighed for at donere overskudsmad til blandt andet lokale herberger for hjemløse, krisecentre for voldsramte kvinder, væresteder, døgncentre og asylcentre.

- Formålet med systemet er at sikre, at der ikke bliver smidt god og holdbar mad ud, men i stedet bliver skabt en direkte forbindelse mellem dem, der har for meget og dem med begrænsede ressourcer, fortæller Thomas Fremming, madspilds-entreprenør og projektleder på 'Overskudsmad' i en pressemeddelelse.

Frivillige skal løfte opgaven
I praksis kan virksomheden i systemet skrive, hvad de ligger inde med, hvor meget og hvornår det kan afhentes. De registerede herberger, kvindehjem, asylcentre og lignende i systemet får herefter automatisk besked om, hvad der er i udbud. Overskudsmaden fordeles herefter til modtagerne efter 'først til mølle'-princippet.

Baggrunden er dels af komme madspild til livs, men også gøre en positiv forskel for befolkningsgrupper, der ikke har ret meget at gøre med.

- Ideen om at nedbringe madspildet, og samtidig hjælpe hjemløse samt socialt udsatte er utroligt vigtig. Vi skal sikre, at den store mængde overskudsmad, vi i dag ser fra blandt andet supermarkeder og fødevarevirksomheder, kan skabe glæde hos samfundets svageste, siger stifter af Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

Netop bevægelser som Stop Spild Af Mad er dem, som danskerne primært ser som drivkræfter til at det også skal kunne lade sig gøre, viser Analyse Danmarks undersøgelse.

To ud af tre adspurgte mener således ikke, at det ikke nødvendigvis er en offentlig opgave at fordele overskudsmad til hjemløse. I stedet bør det være frivillige organisationer, der bør sørge for det.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers