Svensk stjernekok: Drop den danske gris

Dansk svinekød er nok billigere end det svenske, men det skyldes dårligere dyrevelfærd, mener Leif Mannerström

Svensk stjernekok vil have svenskerne til at droppe den danske juleskinke. (Foto: Polfoto)
Svensk stjernekok vil have svenskerne til at droppe den danske juleskinke. (Foto: Polfoto)

Den svenske stjernekok Leif Mannerström, der blandt andet står bag adskillige kogebøger og blev svensk folkeeje efter en dommertjans i den svenske udgave af Masterchef, er ikke begejstret for dansk svinekød.

Faktisk lægger overhovedet ikke fingre imellem, når han opfordrer svenskerne til at lade det billigere dansk kød blive i køledisken,

- Det er absolut bedre at købe svensk frem for dansk. Det vigtigste her er, at der er tale om en god produktion, ikke at det er økologisk eller lokalt produceret, men at der er tale om en god produktion i Sverige. Når grisene er glade og behandlet ordentligt, så er kødet bedre, siger Leif Mannerström til Expressen og lader skinne igennem, at det samme ikke kan siges om den danske produktion.

Efter hans opfattelse er der mangel på dyrevelfærd i Danmark, fordi grisene går på begrænset plads, får klippet halerne og bliver sprøjtet med antibiotika.

Pyha! - Tv-grisen Otto overlevede

Ifølge Expressen har man i Sverige andre regler for svinehold end i det meste af Europa. Eksempelvis er der strammere regler for rengøringen af båse, og krav om mere plads. En gris i Sverige skal have mindst seks kvadratmeter at boltre sig på, mens det ude i Europa, herunder og i Danmark, er krav om fire kvadratmeter.

Her ud over er der skærpede krav omkring slagtning og klipning af haler.

Alt sammen med til at gøre svensk svinekød dyrere end udenlandsk, og det er problematisk, mener stjernekokken. Ikke kun for grisene, men også for svineproducenterne.

- Jeg synes virkelig, at vi skal værne om svensk landbrug.

DF vil have en dyreminister

Derfor lyder opfordringen, at svenskerne skal købe svensk, når de i disse dage kaster sig over juleskinken.

Et budskab, der i øvrigt synes at blive delt af de svenske supermarkeder. I hvert fald synes flere svenske supermarkeder at slå sig op på, at de har svensk kød i køledisken - uden at man dog vælger danske alternativer fra. Det må være op til kunderne, lyder det.

Hvor vigtig er dyrevelfærd, når du vælger kød i køledisken?