Syv personer alvorligt syge af e-coli i kebab

Besøg på shawarma-barer har sandsynligvis resulteret i alvorlig sygdom for syv forskellige personer

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Er du en af de smittede? Skriv en mail til 1224@eb.dk eller send en SMS til 1224 (koster alm. takst)

Syv personer er under mistanke for at være smittet med en alvorlig e-coli-bakterie af typen VTEC O157, efter at de har spist kebab på forskellige spisesteder i København og Aarhus, oplyser Statens Serum Institut.

De syv er alle unge mennesker overvejende i 20’erne, der er blevet syge i tidsrummet fra november 2014 til januar 2015. Fire af personerne er blevet ramt af bakterien siden november 2014, mens tre andre personer er under mistanke for smitten, oplyser Statens Serum Institut.

- Disse syv personer, der alle har spist kebab/shawarma på forskellige restauranter i Københavns- eller Aarhus-området, er smittet uafhængigt af hinanden.

- Der er derfor mistanke til, at smitten kan være sket fra den mad, der er serveret på disse restauranter, skriver de.

Udbruddet blev opdaget ved, at Statens Serum Institut konstaterede flere tilfælde af VTEC O157:H7-infektion, hvor efterfølgende typebestemmelse viste, at disse bakterier var identiske. Det viste sig efterfølgende, at de alle havde spist kebab/shawarma.

Desuden er der blevet anmeldt yderligere tre sygdomstilfælde efter besøg på shawarma-restaurant, hvor E. coli O157 ikke er påvist ved undersøgelse af afføringsprøver.

Indtil videre har eftersporing ikke givet en entydig forklaring på smittekilden, og tilsyn på spisestederne har vist, at der ikke er problemer med hygiejnen. Fødevarestyrelsen arbejder på at finde smittekilden.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen, der ikke umiddelbart har yderligere oplysninger i sagen.

Statens Seruminstitut skriver, at man, såfremt man bliver syg med alvorlig, og især blodig, diarré, bør man søge læge med henblik på nærmere diagnostik.

Farlig bakterie i kebab - sådan undgår du den

Sundhedsstyrelsen oplyser onsdag, at syv personer i København og Aarhus er under mistanke for at være smittet med en alvorlig e-coli-bakterie af typen VTEC O157.

Myndighederne har endnu ikke fundet smittekilden til bakterien, men som privatperson er der mange forholdsregler, man kan gøre sig for at sikre, at man ikke selv bliver smittet med bakterien, som har populærbetegnelsen "burgerbakterien".

Fødevarestyrelsen oplyser, at hyppig hygiejne kan sikre, at bakterien ikke kommer ind i kroppen.

* Vask regelmæssigt og grundigt hænder. Særligt inden du forbereder mad.

* Vask grøntsager. Skyl altid frugt og grøntsager, inden du spiser dem rå.

* Rengør grundigt. Vær omhyggelig med vask af skærebræt og knive.

* Tilbered separat. Adskil altid skærebræt og knive til kød og grøntsager.

* Slå bakterier ihjel. VTEC bakterier dræbes ved omkring 70 grader. Kog derfor grøntsager ved 70 grader eller mere i mindst 10 minutter, og gennemsteg eksempelvis hakket oksekød.

* Opkog. Giv babymajs, sukkerærter og andre snackgrøntsager et kort opkog, før du spiser dem.

* Undgå upasteuriserede mejeriprodukter og opbevar altid letfordærvelige fødevarer i køleskabet.

* Hvis du har haft kontakt med kvæg eller andre drøvtyggere, skal du efterfølgende vaske hænderne grundigt.

* Har du symptomer som blodig diarré eller voldsomme mavesmerter, skal du kontakte din læge omgående, lyder rådet fra Statens Serum Institut.

Kilde: Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut

0 kommentarer
Vis kommentarer