TV: Så giftig er din frugt

Hjerneskader, kræft og rod i fertiliteten er bare nogle af de voldsomme bivirkninger, det kan give at få skjulte sprøjtemidler ind med maden. Alligevel findes de i vores frugt

Mange af de frugter, du kan finde i supermarkedet, gemmer på en grum hemmelighed.

De er nemlig behandlet med kemiske stoffer, og det kan få dybt alvorlige konsekvenser for dig at spise den kemi, som får dine æbler til at strutte på butikshylden.

Ekstra Bladet har lavet en holdbarheds-test, hvor vi satte et æble fra haven og et Pink Lady-æble fra supermarkedet ved siden af hinanden. Efter fem uger var et haveæblet rynket, skrumpet og angrebet af svamp, mens Pink Lady-æblet stadig stod som nyt.

Det store madsvineri

Ekstra Bladet sætter i denne uge fokus på din mad. Hvad skjuler sig bag den flotte overflade? Hvorfor sniger fødevare-giganterne mystiske stoffer i det, vi spiser? Og hvad betyder det for dit helbred?

Ekstra Bladet har lavet et mad-forsøg, så du selv kan se forskellen på manipuleret mad og den ægte vare.

Yderst farlige
Det er effekten af forskellige tricks, som producenterne udnytter – et af dem er at bruge pesticider for at få frugterne til at holde længere. Men pesticider kan være yderst farlige for dit helbred.

- Pesticider er faktisk hjerneskadende for fostre, siger Philippe Grandjean, der er professor og forsker i miljømedicin.

Han mener, at det er et stort problem, at pesticider ikke skal undersøges for, om de er skadelige for hjernen, før de bliver brugt i Danmark. Han har undersøgt nogle af de pesticider, vi ser i Danmark i dag.

- Det er ret alvorligt, når undersøgelser på rigtige børn viser en skadelig effekt, for når der sker en negativ påvirkning af hjernens udvikling, så er det noget, du har resten af livet. Du har kun én chance til at udvikle din hjerne, siger Philippe Grandjean.

Han er bare én af mange eksperter, der advarer imod de skjulte stoffer.

Stoffer er farlige sammen
- Vi ved faktisk ikke, hvilke pesticider og sprøjtemidler vi får ind, for det skal producenterne ikke deklarere.

- Men vi ved, at vi får mange forskellige, som måske virker sammen i vores krop. Nogle kan gå ud over vores evne til at få børn, nogle kan være kræftfremkaldende og så videre, så det er ikke rart, siger Jesper Toft, der er lektor og forfatter til E-nummerguiden.

Blandingen af flere stoffer i kroppen er også noget, der bekymrer professor Philippe Grandjean. Det betyder nemlig, at de grænseværdier, myndighederne sætter for producenterne, måske ikke er gode nok.

- Hvis du i forsøg tager en lille dosis af et stof, som ikke har nogen virkning i sig selv, og kombinerer med små doser af andre stoffer, så vil man ofte se, at den samlede påvirkning kan være tydelig. Det vil sige, at bare fordi du er under grænseværdien for et stof, så er det ikke nødvendigvis beskyttelse nok, siger han.

Pink Lady Europe har ikke ønsket at kommentere brugen af pesticider.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.