USA slår ned på transfedtsyrer

Den amerikanske sundhedsstyrelse giver fødevareindustrien tre år til at fjerne transfedtsyrer fra madvarer

Nu skal transfedtsyrer ud af amerikanernes kost.

FDA, den amerikanske sundhedsstyrelse, har opfyldt sit løfte fra 2013 om at komme med en beslutning om, hvad der skal ske med transfedtsyrer i fødevarerne.

Tirsdag har FDA offentliggjort sin indstilling, der indebærer, at fødevareindustrien nu har tre år til at få transfedtsyrer ud af produkter som popcorn, frossen pizza og meget andet.

De tre år skal give fødevareindustrien en periode til at rette ind og finde erstatninger for transfedtsyrer, der er farlige for helbredet.

Hvis en virksomhed fortsat vil bruge transfedtsyrer, skal den indhente en særtilladelse hos FDA fra 2018.

- Dette ventes at reducere hjertesygdomme og forebygge tusindvis af fatale hjerteanfald om året, siger Stephen Ostroff fra FDA i forbindelse med offentliggørelsen i Washington D.C.

Ifølge en industrigruppe har fødevareindustrien frivilligt reduceret brugen af transfedtsyrer med 86 procent siden 2003.

Det er blandt andet sket efter, at FDA i 2006 krævede, at produkter skulle mærkes, hvis de indeholdt transfedtsyrer.

Danmark indførte i 2003 regler på området og besluttede, at der højest må være to procent transfedtsyrer i blandt andet margarine, slik, pommes frites og andre varer, hvor transfedtsyrer normalt er blevet brugt.

Transfedtsyrer mistænkes for at forårsage åreforkalkning med fare for blandt andet hjertesygdomme, sukkersyge og allergi.

Transfedtsyrer menes også at kunne påvirke et fosters fødselsvægt.

0 kommentarer
Vis kommentarer