Fødevarekontrol: Muggent kød hos Meyers' kød-leverandør

Fødevarekontrollen har fundet mug på kød og indtørrede kødrester hos kødgrossisten

Tirsdag i sidste uge gennemførte Fødevarekontrollen Rejsehold en razzia hos Genz Kød i Kødbyen på Vesterbro, København. Genz leverede ægte Himmerlands-kød til Meyers, men i alt mindst 685 kilo var udenlandsk fup-kød – svarende til omtrent 4.890 bøffer af 140 gram - den omtrentlige størrelse på bøfferne i nytårsmenuen.
Foto: Christian Kloster
Tirsdag i sidste uge gennemførte Fødevarekontrollen Rejsehold en razzia hos Genz Kød i Kødbyen på Vesterbro, København. Genz leverede ægte Himmerlands-kød til Meyers, men i alt mindst 685 kilo var udenlandsk fup-kød – svarende til omtrent 4.890 bøffer af 140 gram - den omtrentlige størrelse på bøfferne i nytårsmenuen. Foto: Christian Kloster

Ekstra Bladet kunne i går fortælle, hvordan tusindvis af kunder nytårsaften blev snydt, da de troede, de spiste himmerlandsbøffer fra kendiskokken Claus Meyers madimperium, som var blevet udsat for kødfup af leverandøren Genz Kød.

Claus Meyer pralede i sin markedsføring med, at han havde 'sat tournedos af dansk oksemørbrad fra Himmerland på nytårsmenuen', men ofte var det, der endte på tallerkenerne, brasiliansk. Polfoto. Forbrug Meyers i kødskandale: Tusindvis af kunder fuppet

Bøfferne var fra Brasilien, et land, hvis kød-industri i fjor blev afsløret i systematisk at have forsynet EU-landene med råddent, sminket oksekød.

’Vi er forfærdede over, at vi er blevet snydt og vi har øjeblikkeligt stoppet samarbejdet med Genz,’ oplyste Carl Johan Paulsen,’ direktør i Meyers Køkken.

Meyers gav udtryk for, at man i de 20 år, man har handlet med Genz, ikke har haft grund til at tvivle på Genz.

Men Ekstra Bladets gennemgang af Fødevarestyrelsens kontrolrapporter fra alene de seneste fire år viser, Genz i alt fire gange er blevet afsløret i at have rod med mærkningen af oksekød.

Claus Meyer pralede i sin markedsføring med, at han havde 'sat tournedos af dansk oksemørbrad fra Himmerland på nytårsmenuen', men ofte var det, der endte på tallerkenerne brasiliansk. Polfoto. Forbrug Harme i Himmerland efter kødfup: Det er forkasteligt

Og ikke nok med det. Kontrolrapporterne viser, at den også har været gal med hygiejnen.

Synlig skimmelvækst
I januar 2016 fik Genz en sanktion af Fødevarekontrollen fordi, ’det er konstateret synlig skimmelvækst i nogle stykket oksehøjreb, som hang til modning i et kølerum, hvor der også opbevares andre stykker oksekød.’

Så Genz fik besked på, at ’Fersk kød ophængt i kølerummet beskyttes mod forurening og muligheden for krydsforurening’.

Genz havde ellers under et kontrolbesøg få måneder forinden fået besked på at ’indføre strammere procedurer’ med det formål at ’mug og skimmel skal forhindres ved modning af kød’,

Begyndende mugvækst
Det skyldtes, at Fødevarekontrollen på kød fandt våde områder ’med tilsyneladende begyndende mugvækst’.

I maj 2014 greb Fødevarekontrollen også ind med en sanktion. Det skyldtes, at der i kasser, der burde være rene, var ’indtørrede kødrester.’

Også her havde Gens fået kritik for samme forhold ved det forrige kontrolbesøg - som fandt sted blot halvanden måneden forinden.

Indtørrede kødrester
Så også her i april 2014 fik Genz en sanktion fordi, at der var indtørrede kødrester i kasserne.

I disse urene kasser blev opbevaret ’rene indpakningsmaterier’ – nemlig poser, som kød skulle emballeres i. Disse poser kasserede Genz, mens Fødevarekontrollens folk så på.

Kødboss: Alt i orden
Alligevel skriver Genz' direktør Henning Christensen:

’I de tilfælde, hvor Fødevarestyrelsen i forbindelse med deres regelmæssige kontrolbesøg har haft det mindste at anmærke i forhold til vores procedurer, har vi straks rettet op på forholdet, hvad kontrolrapporterne også afspejler. Vores kvalitet, hygiejne og fødevaresikkerhed er 100 pct. i orden, og det vil vores oprindelsesmærkning også være fremover.’

Meyers-direktør: Vi er forfærdede

’Vi er forfærdede over, at vi er blevet snydt og vi har øjeblikkeligt stoppet samarbejdet med Genz. Troværdighed og pålidelighed er alfa og omega for os, og vores kunder skal kunne stole på os, skriver Carl Johan Paulsen,’ direktør i Meyers Køkken.

Han beskriver det som ’utilgiveligt’ at nogle Meyers-kunder har fået leveret  andet kød end det Himmerlandskød, der blev bestilt.

Kødet blev leveret for-tilberedt i kasser mærket ’dansk kød’, så han slår fast, at Meyers ikke kunne have afsløret fupnummeret.

’Men vi skærper nu procedurer i alle led – jura, indkøb, varemodtagelse og stikprøvekontrol for at sikre, at noget lignende ikke gentager sig,’ skriver han.

Han skriver, som svar på, om Meyers har haft tilstrækkelig kontrol med kød-leverandøren, at Meyers har samarbejdet med Genz i 20 år, og at leverancerne mange gange har været udtaget til stikprøvekontrol uden afvigelser.

'Det var en helt særlig nytårs-leverance, hvor kødet kom sous vide forbehandlet. Derfor kom det ikke i indpakningen.'

Kødboss: Vi kunne ikke skaffe dansk kød

Genz-direktør og medejer Henning Christensen nægter at stille op til et interview, ligesom han afviser eksempelvis at svare på, hvilke konkrete overvejelser lå til grund for sende det forkerte kød videre.

Han skriver, at Himmerlandskød A/S ikke kunne levere den mængde dansk kød, Meyers havde bestilt.

’Vi supplerede derfor ordren med sydamerikansk kød i en endnu bedre og dyrere kvalitet, men uden at gøre kunden opmærksom på det,’ skriver han.

Han afviser i form af en fakturakopi at dokumentere påstanden om, at det sydamerikanske kød var dyrere.

- Det var en tankeløs nødløsning som vi har brugt i få enkeltstående tilfælde, men udelukkende i forhold til denne ene storkunde. (Meyers, red.), bedyrer han.

’Det var en dum og forkert beslutning, som jeg på firmaets vegne stærkt vil beklage.’… ’Fremover kommer det ikke til at gentage sig’.

- I de tilfælde, hvor Fødevarestyrelsen i forbindelse med deres regelmæssige kontrolbesøg har haft det mindste at anmærke i forhold til vores procedurer, har vi straks rettet op på forholdet, skriver han.

Meyers mange brølere

Det er ikke kun fup fra leverandører, der har kastet et dårligt lys over Meyer-imperiet. Her er andre sager, som kendis-kokken gerne ville have været foruden.

 • December '17: Meyer-restauranten i Skuespilhuset, København, fik en bøde på 40.000 kroner, fordi der blev serveret mad vel vidende, at en rotte rendte rundt og sked.
 • December '17: Meyer fik en bøde på 20.000 kr. fordi 16 personer blev syge af dårlige bønner i kantinen på Københavns Rådhus
 • December '15: Et Meyers-bageri i København snød folk til at tro, at konventionel kage var økologisk.
 • November '15: Der var risikabel skimmelsvamp i kølerummet i Snapstinget, som Meyer driver.
 • August '15: Meyers en sur smiley og en bøde på 10.000 kroner fordi en lang række kølevarer var for varme.
 • November '14: Man fandt skimmelsvamp, bananfluer og fuglelort i Meyers central-bageri på Østerbro.
 • September '14: Et bageri i København fik en sanktion for at skjule den seneste kontrolrapport.
 • April '14: Afdelingen i Magasin, København var beskidt og flødekager belv opbevaret ved lummer temperaturer.
 • Maj '13: Maden blev opbevaret ved risikable lummertemperaturer i Snapstinget, som Meyer driver.
 • April '13: Mælk og sandwicher blev opbevaret i et lummert køleskab i Meyers-kantinen i Kirke – og undervisningsministerier.
 • Juni '11: Afdelingen i Magasin blev politianmeldt fordi bl.a.  hakkebøffer og fiskefrikadeller lå ved ved for høje temperaturer.
 • Maj '14: Meyer's Deli på Frederiksberg fik en sur smiley og en bøde på fordi køleskabet var varmt.

1 af 2 Claus Meyer pralede i sin markedsføring med, at han havde 'sat tournedos af dansk oksemørbrad fra Himmerland på nytårsmenuen', men ofte var det, der endte på tallerkenerne, brasiliansk. Polfoto.
2 af 2 Tirsdag i sidste uge gennemførte Fødevarekontrollen Rejsehold en razzia hos Genz Kød i Kødbyen på Vesterbro, København. Genz leverede ægte Himmerlands-kød til Meyers, men i alt mindst 685 kilo var udenlandsk fup-kød – svarende til omtrent 4.890 bøffer af 140 gram - den omtrentlige størrelse på bøfferne i nytårsmenuen. Foto: Christian Kloster
15 kommentarer
Vis kommentarer