Fødevarekontrol: Sundhedsfare i Mette Frederiksens kantine

Fire ud af fire gange har Statsministeriets kantine brudt fødevareloven

Regeringschef Mette Frederiksen (S) på vej ind i Statsministeriet, hvor kantinen har fået kritik for dårlig hygiejne. Foto: Philip Davali
Regeringschef Mette Frederiksen (S) på vej ind i Statsministeriet, hvor kantinen har fået kritik for dårlig hygiejne. Foto: Philip Davali

Hertil og ikke længere.

I fredags mistede Fødevarekontrollen tålmodigheden med Statsministeriets kantine, som blev straffet med indskærpelse og en konfiskation af sin elitesmiley.

Blæste på advarsler
Statsministeriet havde valgt at blæse højt og flot på tidligere advarsler.

Allerede i slutningen af juni - et par uger efter Mette Frederiksen (S) havde vundet folketingsvalget - afslørede kontrollørerne, at flæsk, skinker og pølser blev opbevaret ved alt for høje temperaturer.

Tvivlsom håndhygiejne
Desuden manglede der sæbe og papir ved en håndvask i køkkenet.

Ministeriet slap fra begge lovbrud med en løftet pegefinger: Få styr på sagerne.

Men i fredags - hele fem måneder senere - var der stadig ikke kommet styr på problemerne med håndvaske.

Sygdomsfremkaldende
'Der fandtes (stadig, red.) ingen papir og sæbe ved håndvask i grovkøkken og opvaskeområde, og vasken var blokeret at kasser med grønt ved tilsynets start,' skriver Fødevarekontrollen, som krævede elitesmiley-klistermærker fjernet omgående.

To øvrige håndvaske var fyldt med henholdsvis grøntsager og fyldte kaffefiltre, så dem kunne man heller ikke vaske hænder i.

- Faktisk var tvivl om, hvor og om det overhovedet var muligt at vaske hænder. Dermed kunne der være risiko for, at maden blev forurenet med sygdomsfremkaldende bakterier, siger Fødevarestyrelsens sektionsleder Martin Birch Hansen.

Statsministeriet bedyrer dog over for Ekstra Bladet, at ingen 'så vidt vides' er blevet syge at spise i kantinen.

Uvedkommende personale
Sektionslederen forklarer, at det er en skærpende omstændighed, at kantinen tidligere havde fået kritik for forhold omkring håndvaske.

- Men forholdet var alligevel så grelt, at det var blevet til en indskærpelse, uanset om der tidligere havde været bemærkninger om håndvaskene.

Fødevarestyrelsen understreger, at det var 'uvedkommende personale' - og altså ikke køkkenpersonalet - som havde fyldt en håndvask med kaffegrums.

Dermed kan Statsministeriet ikke skyde hele skylden på køkkenpersonalet.

Dumpede fire gange
Ekstra Bladets gennemgang af kontrolrapporter viser, at Statsministeriets kantine ved samtlige fire kontrolbesøg i 2017, 2018 og 2019 har fået kritik for at bryde fødevarelovgivningen.

I både 2017 og 2018 afslørede Fødevarekontrollen, at kantinen ikke havde kontrolleret og dokumenteret, at mad blev nedkølet hurtigt nok. For langsom nedkøling af mad kan antænde en bakteriebombe.

Men begge gange blev samme forseelse takseret til en såkaldt 'bagatelagtig overtrædelse'.

Normalt kritiserer Fødevarekontrollen ikke en bagatelagtig overtrædelse to gange, men kun én gang. Anden gang optrappes kritikken til en formel sanktion.

Lod Statsministeriet slippe
Men Fødevarestyrelsen lod Statsministeriet slippe.

- Hvis vi ser nøgternt på reglerne, har du ret i, at vi kunne have valgt at sanktionere med en indskærpelse. Her foretog vi et skøn, der faldt ud til deres fordel, siger Martin Birch Hansen til Ekstra Bladet.

Når ministeriet slap, skyldes det en række forhold, forklarer han.

- Der var gået lang tid - halvandet år - siden sidste tilsyn. Der var blot tale om en måned, hvor der ikke havde været styr på nedkølingen. Mængden af fødevarer til nedkøling var meget lille. Og man rettede forholdet med det samme. Vi skal også i vores skøn se på, hvordan virksomheden i sin helhed agerer. Her var indtrykket positivt.

'Ikke tilfreds'
Ekstra Bladet har bedt ministeriet om en bemærkning til, at der ved fire ud af fire tilsyn er sket brud på fødevareloven.

'Statsministeriet tager fødevaresikkerhed meget alvorligt og er derfor ikke tilfreds med, at kantinen mister sin elite-smiley, som den har haft i flere år,' oplyser ministeriet, som lover, at man sammen med en leverandør vil følge op på kritikken.

Ministeriet lover, at der nu er kommet styr på forholdene.

- Er der nogen, der har fået mavepine af at spise i kantinen indenfor de sidste seks måneder?

'Nej, ikke så vidt vides,' lyder det fra ministeriet.

Læs kontrolrapporten her.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+