Fona-Boss: Kan ikke udelukke fyringer

Elektronik-kæden kæmper for overlevelse, efter det blev offentliggjort, at kæden er gået i betalingsstandsning

Mens kunderne med glæde sover foran kæder som Power og El-giganten for at få de gode tilbud, har elektronik-kæden Fona svært ved at holde på sine kunder.

I dag meddelte kæden, at man er gået i betalingsstandsning og leder derfor desperat efter en ny ejer eller partner. Sker det ikke, går kæden konkurs.

Mandag eftermiddag sad Michael Kjær, administrerende direktør i F Group A/S, som ejer Fona, med foldede hænder og et trykket smil til et pressemøde for at forklare beslutningen om betalingsstandsningen. På hver side af ham sad de to rekonstruktører, der er advokater, som er hyret til at tage sig af situationen.

- Den daglige drift har behov for at få tilført kapital. Vi har derfor taget en timeout for at sikre en fremtid for Fona, fortalte Michael Kjær på pressemødet.

Forbrugerrådet om Fona: Skynd dig at bruge dine gavekort

Eftersom markedet er presset, betyder julehandlen normalt alt for et regnskab som Fonas. De seneste mange år har der - ifølge Michael Kjær - været plus på kontoen i første kvartal, men den tendens ændrede sig i år.

- I 2016 var vores første regnskab et 0-regnskab, og normalt plejer det at se positivt ud. Derfor har vi brug for en tænkepause, lød det fra Michael Kjær.

Fona står derfor i en alvorlig situation, hvor en aktionær er altafgørende. Elektronik-kæden har i dag en egenkapital på 180 millioner, og på pressemødet kom det frem, at familien Kjær også er klar på sparke penge efter projektet for at redde kæden. På erhvervskontoen går det dog heller ikke særlig godt for Michael Kjær selv. Han ejer en del af Fona gennem sit eget selskab Invest Group A/S, der fra regnskabsåret 10/11 og frem til 13/14 har mistet knap 35 millioner i egenkapital.

Selv om Fona i dag forklarede, at betalingsstandsningen ikke kommer til at berøre kunderne, er det langt fra sikkert, at de mange medarbejdere får samme opløftende besked. Allerede for et par år siden fik 500 ansatte beskeden om, at de skulle gå ned i løn.

- Jeg kan ikke udelukke, at der kan blive tale om opsigelser, men det har vi heller aldrig lagt skjul på, sagde Michael Kjær.

’Elektronik er for billigt’

Han mener, at nedturen skyldes en hård konkurrence, der tilbyder kunderne priser, der er alt for svære at matche.

- Elektronik er alt for billigt, hvis du spørger mig. Kunderne er vinderne her. Konkurrencesituationen er hård, og chancerne på markedet er uoverskuelige, fortalte Michael Kjær og fortsatte:

- Det er blevet populært at tage udenfor byerne og handle, men som jeg ser det, kan ’high street’ og ’out of town’ godt gå hånd i hånd. Jeg kan ikke forestille mig et Danmark uden Fona, men jeg kan godt forestille mig Danmark med Fona i en tilpasset situation.

F Group A/S skal sammen med de to rekonstruktører mødes med kreditorerne i Skifteretten i slutningen af februar for at finde ud af, om der kan indgås en aftale. Sker det ikke, går elektronik-kæden konkurs.

- Hvis det sker, bliver jeg meget overrasket, afsluttede Ole Borch, der er rekonstruktør for F Group A/S.