160 kroner i gebyr for 7 kroners told

Hver gang, en pakke fra udlandet går i told-nettet, får Post Danmark 160 kroner. Lige meget, hvor lille tolden er

Det koster penge at indbetale penge i skat og told. (Foto: Colourbox)
Det koster penge at indbetale penge i skat og told. (Foto: Colourbox)

Det er ikke kun skattefar og momsemor, der skal betales, når du bestiller varer hjem fra udlandet og ikke holder dig inden for EU.

Hver gang din pakke bliver nuppet i tolden, skal du betale 160 kroner i gebyr til Post Danmark i gebyr på indbetalingen - lige meget, hvor lidt eller meget, du skal betale i told.

Læs også:

Sjusket omgang med anbefalet post

Det undrer Ekstra Bladets læser Thomas Thomsen fra Fredericia, der mange gange har skullet betale en regning, hvor gebyret var højere end det beløb, som Skat indkrævede:

- Langt de fleste gange har ligget på omkring de 25 kroner i told, men der ryger jo 160 kroner på, ligegyldigt hvor meget man skal betale. Den mindste, jeg har prøvet, der var der 7 kroner i told - og 160 kroner i gebyr, siger Thomas Thomsen.

Læs også:

Postens råd til kunde: Brug en anden kurer

Gebyrets er faktisk højere end momsen på almindelige pakker under 600 kroner, der ryger i told-nettet.

- Jeg synes, det er fint nok at man skal betale tolden, hvis det er for at mindske, at vi bruger mange penge i udlandet på småting. Og det er sådan set også i orden, hvis staten får de penge - men at Post Danmark tager så meget i gebyr, det er jeg utilfreds med, siger Thomas Thomsen, der opfordrer Ekstra Bladet til at undersøge sagen.

Post Danmark: Vi tjener ikke på det
Hos Post Danmark er det ikke første gang, man hører utilfredse røster klage over toldgebyret. Men svarer til de udgifter, der er ved at inddrive tolden, siger postfirmaet.

- Vi er jo pålagt af myndighederne at foretage denne fortoldning, og det beløb, vi får som gebyr, dækker kun lige de udgifter, vi har ved at løse opgaven, siger Jesper Bremholm, direktør i Post Danmarks internationale postcenter.

Læs også:

Til grin efter postens dobbeltfejl

- Arbejdet består i, at vi skal registrere afsender og modtager af pakkerne, tjekke indholdet af pakken, sikre at der bliver svaret told, afgifter og moms af værdien og slutteligt lægger vi pengene ud for modtageren over for skat. Det er det arbejde, der summerer sig op i gebyret, siger Jesper Bremholm.

Samme udgift ved lav skat
Udgiften ved at vurdere en pakke og håndtere fortoldningen af den er den samme, selv om der kun skal betales 7 kroner i told, pointerer Jesper Bremholm.

Derfor løber der det samme gebyr på alle pakker - selv om det kan virke lidt absurd, hvis beløbet der skal betales til skattefar er meget lille.

Læs også:

- En falliterklæring, Post Danmark

- Vi laver en gang om året en økonomisk analyse af omkostningerne, vi har haft ved at løse den opgave, og dividerer det ud med det antal forsendelser, der har været. Ud fra det fastsætter vi gebyret. Rent praktisk sikrer vi på den måde, at det har det gebyr, det skal have, og vi tjener ikke noget på det, siger Jesper Bremholm.

Firmaer må selv bestemme
Der er ikke nogen lov, der siger, at et gebyret ikke må være højere end det told-beløb der indbetales: Gebyret fastsættes i forhold til de omkostninger, som virksomheden mener den har med at indkræve pengene.

- Overordnet kan man sige, at erhvervslivet selv kan fastsætte gebyrerne som de vil, siger specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, Andreas Weidemann.

Læs også:

Uofficiel postregel: Lad de store breve stå

Forbrugerombudsmanden har dog mulighed for at gribe ind over for gebyrer, der vurderes som urimeligt høje.

- Med hensyn til Post Danmark er det ikke noget, vi har taget stilling til. Det kræver en konkret vurdering, hvor den erhvervsdrivende gør rede for, hvilke omkostninger gebyret skal dække og hvilket arbejde, der er forbundet med det. siger han til ekstrabladet.dk.

Medmindre der kommer oplysninger frem, som beviser, at gebyret på toldhåndteringen er urimelig højt, så vil Forbrugerombudsmanden ikke umiddelbart kaste sig ud i en nærmere granskning af Post Danmarks toldgebyr.

Har du problemer med posten? Skriv til postklage@eb.dk eller send en sms til 1224 (alm. takst.) og få det med på kortet.

[anmeldelse]