Bruun-Rasmussen sælger horn fra truede næsehorn

Fem næsehorns-genstande er til salg på Bruun-Rasmussen, selv om Naturstyrelsen har nedlagt forbud mod al salg

Hele fem styk horn fra udryddelsestruede næsehorn bliver sat til salg hos Bruun-Rasmussen, selvom Naturstyrelsen har besluttet at forbyde al handel med hornene. (Foto: Carsten Andreasen/Polfoto)
Hele fem styk horn fra udryddelsestruede næsehorn bliver sat til salg hos Bruun-Rasmussen, selvom Naturstyrelsen har besluttet at forbyde al handel med hornene. (Foto: Carsten Andreasen/Polfoto)

Som et led i kampen for at redde næsehornene fra at blive udryddet besluttede Naturstyrelsen lillejuleaften 2011 at forbyde al handel med de eftertragtede horn samt alle næsehornsprodukter.

Men den 29. februar er der dømt næsehornsfest hos auktionshuset Bruun-Rasmussen i København. Den dato forventes hele fem styk næsehorn at skifte ejer via auktioner på Bruun-Rasmussens internetside.

25 års fængsel for at skyde næsehorn

De fem horn, hvoraf de tre er dobbelthorn, vurderes til at indbringe en samlet pris på cirka 1,5 millioner kroner.

Skal kunne helbrede kræft
Hornene kan formentlig sælges med en pæn fortjeneste i Asien, hvor efterspørgslen efter hornene er steget voldsomt på grund af rygter om, at de kan helbrede alvorlige sygdomme som kræft.

Det er dog ikke tilladt at eksportere næsehorn ud af EU, hvor det i øvrigt i mange år har været forbudt at handle med næsehorn.

Landende har dog lov til at give dispensationer. Men på grund af en kraftig stigning i krybskytteri af næsehorn har EU anbefalet, at landende helt stopper med at give dispensationer.

Sjældent næsehorn tæt på udryddelse

Naturstyrelsen har fået en del henvendelser fra personer, der nu undrer sig over, hvordan handlen med næsehorn alligevel kan fortsætte.

Naturstyrelsen har givet lov
Forklaringen er ifølge biolog Maj Friis Munk fra Naturstyrelsen, at ejerne af de pågældende horn fik en tilladelse til at sælge hornene i form af et såkaldt CITES-certifikat længe før den 23. december.

- Vi har undersøgt sagen nøje, og det viser sig, at vi har givet dispensation til salg af de fem horn før forbuddet, og det er ikke muligt at trække en sådan dispensation tilbage igen. Men nu er det helt slut med at give dispensationer, siger hun.

Krybskytter dræber stadig flere næsehorn

Der er dog et lille problem. Der er nemlig ikke helt fælles fodslag blandt EU-landene.

- Vi ved ikke, om der stadig er EU-lande, der giver tilladelse til salg af næsehorn. Det er op til hver enkelt land, om man vil følge EU's anbefaling, siger Maj Friis Munk.

Sidste gang Naturstyrelsen meddelte en dispensation til salg af et næsehorn var den 23. september 2011.