Annonce:
Annonce:

Danskerne går i mærkevarefælden på stribe

Rigtig mange danskere lader sig lokke til at købe billigt mærketøj på nettet. Fuppede forbrugere kimer e-handelsfonden ned

Her er en af utallige frakkefuskere, der huserer på nettet. Det er en dårlig idé at købe vintertøj hos bl.a. Canadagoosebutik.dk, hvis du vil holde dig varm til vinter. Enten får du ingenting, eller også får du en uægte gåsedunjakke - og det er allerværst. (Screendump: canadagoosebutik.dk)
Her er en af utallige frakkefuskere, der huserer på nettet. Det er en dårlig idé at købe vintertøj hos bl.a. Canadagoosebutik.dk, hvis du vil holde dig varm til vinter. Enten får du ingenting, eller også får du en uægte gåsedunjakke - og det er allerværst. (Screendump: canadagoosebutik.dk)
Annonce:
Følg Forbrug

Det er en rigtig dårlig idé at tro, at du kan lægge en ægte Canada Goose-frakke eller andre mærkevarer under juletræet til en tredjedel af normalprisen, bare fordi du bestiller over nettet.

Som du igennem den seneste tid har kunnet læse på ekstrabladet.dk ender det oftest med tomme lommer og billigt kinabras - hvis du overhovedet får leveret noget tøj.

Læs også: Falske iPhones i omløb på nettet

1800 kr. for stinkende jakke
Maya Wickstrøm blev 1800 kroner fattigere, da hun købte en Canada Goose-jakke hos canadagoosejakken.com. Og frakken stinker så meget af beskidt fjerkræ, at hun ikke kan holde ud at bruge den.

Læs også: Min mærkejakke lugter af hønselort

Annonce:

Og Maya Wickstrøm er langt fra alene. Efter at ekstrabladet.dk forrige uge afslørede, at nettet bugner med forhandlere, der sælger forfalsket overtøj, er e-handelsfonden blevet kimet ned af bekymrede forbrugere.

Læs også: Fup-mærkejakker til salg på nettet

- 25-30 forbrugere har ringet ind. Det er dobbelt så mange som ugen før. Det er alle mulige forskellige, bekymrede mennesker - både unge og ældre, der tror, de har gjort et godt kup på nettet, siger Maria Jensen, jurist i e-handelsfonden, til ekstrabladet.dk.

Dårlige chancer for at få pengene igen
Danskerne køber for eksempel mærketøj fra det canadiske tøjimperium, Canada Goose, og det franske luksusmærke, Moncler. De betaler gerne kun i omegnen af en tredjedel af tøjets normalpris. Men hvis og når de modtager varerne, er det som regel billigt bras, som ikke er i nærheden af at være pengene værd.

Og selv om det er rent fup og ulovligt, er dine chancer for at få pengene igen mildest talt dårlige:

Annonce:

- Du står med håret i postkassen, hvis du får leveret en jakke. Selv om du i princippet har ret til at få alle pengene retur. Du har jo ikke fået det, du er blevet stillet i udsigt.

Forskel på levering og ikke-levering
Nets, det tidligere PBS, understreger overfor ekstrabladet.dk, at der er stor forskel på en 'ikke levering' og 'mangelfuld levering' i forhold til forbrugerens rettigheder.

Modtager du ikke varen, skal du først forsøge at få en afklaring fra netvirksomheden. Herefter kan du gøre indsigelse i din bank, som kan overføre pengene.

Får du derimod en forkert eller mangelfuld vare, skal virksomheden som udgangspunkt have mulighed for at udbedre problemet.

Er varen imidlertid så mangelfuld, at fejlen ikke kan være andet end bevidst, er det op til en konkret vurdering i din bank, om du kan få pengene tilbage.

Gå i banken
- Hvad råder du de bekymrede forbrugere til?

Annonce:

- Til at gå til deres bank og prøve at få hjælp der. Hvis de ikke har fået leveret nogen vare, kan de bruge indsigelsesordningen, hvor banken tilbagefører beløbet. Forbrugeren skal i så fald kunne dokumentere, at man ikke har modtaget for eksempel jakken.

- Så kan de vel ikke stille noget op, hvis de har fået modtaget noget billigt kinabras?

- De står i en virkelig dårlig situation.

- Maya Wickstrøm, der fik en jakke, der stinker af hønselort, har klaget og blevet tilbudt en delvis tilbagebetaling. Skal man tage imod det?

- Nej, det vil jeg ikke anbefale. Man har ret til at få alle pengene retur, men spørgsmålet er, om det kan lade sig gøre. Oftest bliver der ikke svaret på de mails, man sender til virksomhederne. I Maya Wikstøms tilfælde vil det kræve en konkret vurdering af banken, da man kan få den mistanke at varen er bevidst mangelfuld

Ikke ulovligt at købe kopier
Maria Jensens bedste råd til at undgå at blive frakkefuppet på nettet er:

Annonce:

- Når der er tale om internationale mærkevarer, så tjek hos de originale forhandlere, som skriver på deres hjemmesider, hvor deres tøj bliver solgt i de forskellige lande. De har også tit en liste over fup-netforhandlere.

- Det er mange penge at give 2000 kroner for noget, som er ingenting værd.

- Risikerer man et retskrav fra for eksempel Canada Goose, hvis man har købt en forfalsket frakke?

- Det er ikke ulovligt for forbrugeren, når du bestiller en kopivare til eget brug.

Men det er ulovligt at forfalske tøj og sælge det, som masser af svindlere gør det på nettet. Desuden kan du risikere, at kopivaren bliver fanget i tolden, og her har Skat ret til at destruere varen. Men så har du i det mindste ikke modtaget for eksempel en stinkende forfalskning af en mærkejakke, og du har bedre chancer for at få dine penge tilbage.

Læs mere om reglerne om destruktion af kopivarer i nederste faktaboks til højre for artiklen.

Læs også: Køber af falsk Rolex taber retssag

Har du købt forfalsket tøj eller andet på nettet, så skriv til kup!

Sådan gør du, hvis du bliver snydt på nettet

Se her, hvad du kan gøre, hvis du ikke har modtaget dit netkøb, eller varen er forkert eller mangelfuld.

Nets, det tidligere PBS, ridser her dine muligheder op:

Der er stor forskel på en 'ikke levering' og 'mangelfuld levering' i forhold til forbrugerens rettigheder.

Ikke-levering:

Lettest er det at få sine penge tilbage, hvis du slet ikke har modtaget det, du har købt på nettet.

Det er en klokkeklar ikke-levering. I denne situation skal du kontakte netvirksomheden for at få en afklaring på, hvorfor varen ikke er leveret. Løser situationen sig ikke, kan du gå i banken og gøre indsigelse og få beløbet tilbageført. Du skal skrive under på en tro og love-erklæring.

Herefter er det virksomhedens problem at bevise overfor banken, at den har leveret varen.

Lad være med at tage imod varen:

Fatter du mistanke til netfirmaet efter at du har bestilt og betalt en vare, kan du vælge at sige: 'Jeg modtager ikke varen'. Det kan f.eks. gøres ved ikke at afhente den på posthuset eller nægte at tage imod den.

Der er som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret på fjernsalg, men har du at gøre med lyssky tøjfuskere, er dine forbrugersikrede rettigheder ikke de første, der bliver taget hensyn til.

Mangelfuld levering:

Problemet opstår, når varen fysisk er leveret, men er mangelfuld. Som udgangspunkt skal virksomheden have mulighed for at udbedre manglen eller fejlen. For eksempel hvis en online-butik har leveret sko et nummer for store eller en trøje med den forkerte farve.

For at vurdere, om der er tale om systematisk svindel, vil bankerne undersøge, om de kan få bekræftet en tendens i forretningens mønster i andre banker.

Hvis du ikke kan få hjælp af din bank, er din sidste chance at få hjælp af Forbrugerklagenævnet eller Forbruger Europa.

(Kilde: Nets)

Sådan gennemskuer du fupfrakkesælgerne

Flere af de hjemmesider, der sælger uægte vintertøj ser helt tilforladelige ud.

For eksempel er layoutet pænt, tøjet på billederne ser ægte ud, men både dem og modelfotos kan være stjålet fra Canada Gooses rigtige hjemmeside, hvor du i øvrigt kan finde danske butikker, der sælger den ægte vare.

Hvis du gransker teksten på for eksempel fupsitet goosejakkedk.com bør du ret hurtigt blive skeptisk.

For eksempel lyder det: 'fri fragt på alle punkter + køb 2 få 1 gratis sæt hænder'.

Videre lyder det blandt andet: 'Canada Goose har produceret innovative, af høj kvalitet overtøj i Canada i over 50 år. Alle Canada Goose Danmark produkter er afprøvet af dem, der bor, arbejder og spiller i de miljøer, de kom fra'.

Her er nogle af hjemmesiderne, der sælger forfalsket vintertøj

varmvinter.net

motebutik.eu

goosejakkedk.com

canadagoosebutik.com

canda-goose.org

2012monclerjackets.com

gooseparkasalg.com

parkabutikker.com

e-handelsfonden advarer forbrugerne mod at indgå nethandler, hvor tilbuddene virker lidt for gode til at være sande.

Slår du til, risikerer du enten slet ikke at få nogen vinterjakke eller at få en jakke, der aldrig har set skyggen af de gåsedun, som er Canada Gooses varemærke. Og med mindre du er ligeglad med, om jakken er falsk eller ægte, så står du allerværst som forbruger, hvis du modtager en falsk jakke med posten, for så er der ikke noget at gøre.

Alarmklokkerne ringe allerhøjest, hvis firmaet oven i købet beder dig om at overføre et beløb til en konto. Så kan du nemlig godt regne med, at dine penge vil være blæst væk ligeså hurtigt som plukkede gåsedun på en stormfuld vinteraften.

(Kilde: e-handelsfonden)

Gode råd til sikker nethandel

Tjek varen
Da du jo ikke har varen i hånden, inden du køber den, er det vigtigt, at der er så tydelige oplysninger om den som muligt, så du kan vurdere varens kvalitet, og om den passer til dine behov. Det kan være tekniske specifikationer, materialesammensætning, vedligeholdelse og andet, der har betydning for dit valg. Print oplysningerne ud, så du senere kan se, om varen lever op til det lovede.

Tjek net-butikken
En seriøs virksomhed vil normalt lægge en masse oplysninger om sig selv på sin hjemmeside. Hvis du ikke kan finde oplysninger om virksomheden, må du overveje, om du overhovedet ønsker at handle med en, du ikke ved, hvem er.

De oplysninger du ifølge loven skal kunne finde er:

  • Virksomhedens navn
  • Virksomhedens fysiske adresse
  • E-mailadresse, postadresse, telefonnummer o.l. som gør det muligt at komme i kontakt med virksomheden.
  • Virksomhedens CVR-nummer (det centrale virksomhedsregister)

Tjek returregler
En af fordelene ved at handle på nettet er, at du har fortrydelsesret. Normalt har du mindst 14 dages fortrydelsesfrist. Især i forbindelse med køb af julegaver er det en fordel, hvis du kan få forlænget fortrydelsesretten, så den også kan udnyttes efter jul.

Sikker betaling
Brug altid dit betalingskort! Bankoverførsler stiller dig dårligt, hvis der skulle opstå problemer. Hvis du betaler med dit betalingskort, kan du få din bank til at tilbageføre pengene, hvis noget går galt med handlen.

Husk i øvrigt at lægge mærke til, om du skal betale fragt og andre leveringsomkostninger.

(Kilde: e-handelsfonden)

Reglerne om destruktion af kopivarer købt til privat brug

Sø- og Handelsretten har den 8. november 2011 afsagt en principiel dom om, at der kan ske destruktion af en kopivare købt til privat brug, i tilfælde hvor kopivaren sendes fra et land uden for EU, og hvor SKAT har suspenderet frigivelsen af varen i henhold til EU's toldforordning.

Kopi-ur kunne destrueres
Dommen af 8. november 2011 afgør, at køberen i sagen ikke havde begået noget ulovligt ved at købe et kopi-ur til privat brug, men at uret alligevel skal destrueres på grund af sælgerens krænkelse af ophavsrettigheder og varemærkerettigheder.

Dommen er endnu ikke endelig, idet der nu løber en ankefrist til Højesteret på 8 uger fra dommens afsigelse. Der er link til dommen, og rettens pressemeddelelse i anledning af dommen, via dette nyhedsindlæg her på hjemmesiden.

Det vides endnu ikke, om dommen ankes, men på baggrund af dommen er retstilstanden på nuværende tidspunkt sådan, at rettighedshavere kan kræve destruktion af kopivarer købt til privat brug, som tilbageholdes af SKAT efter forsendelse fra et land uden for EU.

Rettighedshaverne kan i sådanne tilfælde kræve destruktion på grund af sælgerens ulovlige handlinger, og selvom køberen ikke har begået noget ulovligt.

Hvis køberen modsætter sig destruktionen, eksempelvis fordi køberen mener varen er ægte, skal rettighedshaveren, hvis han vil forfølge sagen, anlægge retssag mod køberen for at få afgjort, om varen er en kopivare eller ej.

Læs for eksempel: Køber af falsk Rolex taber retssag

Hvis domstolen afgør, at der er tale om en kopivare, kan rettighedshaveren kræve kopivaren destrueret uden erstatning herfor til køberen.

Erstatning
Den, der udøver piratkopieringsvirksomhed, kan ved domstolene blive dømt til at betale erstatning. Erstatningen fastsættes som udgangspunkt til det tab, som den krænkede har lidt, men kan også omfatte et rimeligt vederlag for den uberettigede benyttelse. Endelig kan erstatningen omfatte godtgørelse for ikke-økonomisk skade.

Straf
Den, der udøver piratkopieringsvirksomhed, kan ligeledes blive idømt en straf i form af bøde eller fængsel. Strafferammen for forsætlig overtrædelse af ophavsretloven, varemærkeloven, desingloven, patentloven og brugsmodelloven er ved krænkelser foretaget under skærpende omstændigheder 1½ års fængsel. Særligt grove krænkelser kan straffes med op til 6 års fængsel. Sanktionerne forudsætter, at krænkelse er sket forsætligt. Der kan dog gives bødestraf for en groft uagtsom krænkelse.

Indførsel og handel med forfalskede lægemidler kan efter lægemiddellovgivningen straffes med fængsel indtil 1 år og 6 måneder, medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning.

(Kilde: e-handelsfonden)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Dom over Haas

Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: