Det er en rigtig dårlig idé at tro, at du kan lægge en ægte Canada Goose-frakke eller andre mærkevarer under juletræet til en tredjedel af normalprisen, bare fordi du bestiller over nettet.
Som du igennem den seneste tid har kunnet læse på ekstrabladet.dk ender det oftest med tomme lommer og billigt kinabras - hvis du overhovedet får leveret noget tøj.
Læs også: Falske iPhones i omløb på nettet
1800 kr. for stinkende jakke
Maya Wickstrøm blev 1800 kroner fattigere, da hun købte en Canada Goose-jakke hos canadagoosejakken.com. Og frakken stinker så meget af beskidt fjerkræ, at hun ikke kan holde ud at bruge den.
Læs også: Min mærkejakke lugter af hønselort
Og Maya Wickstrøm er langt fra alene. Efter at ekstrabladet.dk forrige uge afslørede, at nettet bugner med forhandlere, der sælger forfalsket overtøj, er e-handelsfonden blevet kimet ned af bekymrede forbrugere.
Læs også: Fup-mærkejakker til salg på nettet
- 25-30 forbrugere har ringet ind. Det er dobbelt så mange som ugen før. Det er alle mulige forskellige, bekymrede mennesker - både unge og ældre, der tror, de har gjort et godt kup på nettet, siger Maria Jensen, jurist i e-handelsfonden, til ekstrabladet.dk.
Dårlige chancer for at få pengene igen
Danskerne køber for eksempel mærketøj fra det canadiske tøjimperium, Canada Goose, og det franske luksusmærke, Moncler. De betaler gerne kun i omegnen af en tredjedel af tøjets normalpris. Men hvis og når de modtager varerne, er det som regel billigt bras, som ikke er i nærheden af at være pengene værd.
Og selv om det er rent fup og ulovligt, er dine chancer for at få pengene igen mildest talt dårlige:
- Du står med håret i postkassen, hvis du får leveret en jakke. Selv om du i princippet har ret til at få alle pengene retur. Du har jo ikke fået det, du er blevet stillet i udsigt.
Forskel på levering og ikke-levering
Nets, det tidligere PBS, understreger overfor ekstrabladet.dk, at der er stor forskel på en 'ikke levering' og 'mangelfuld levering' i forhold til forbrugerens rettigheder.
Modtager du ikke varen, skal du først forsøge at få en afklaring fra netvirksomheden. Herefter kan du gøre indsigelse i din bank, som kan overføre pengene.
Får du derimod en forkert eller mangelfuld vare, skal virksomheden som udgangspunkt have mulighed for at udbedre problemet.
Er varen imidlertid så mangelfuld, at fejlen ikke kan være andet end bevidst, er det op til en konkret vurdering i din bank, om du kan få pengene tilbage.
Gå i banken
- Hvad råder du de bekymrede forbrugere til?
- Til at gå til deres bank og prøve at få hjælp der. Hvis de ikke har fået leveret nogen vare, kan de bruge indsigelsesordningen, hvor banken tilbagefører beløbet. Forbrugeren skal i så fald kunne dokumentere, at man ikke har modtaget for eksempel jakken.
- Så kan de vel ikke stille noget op, hvis de har fået modtaget noget billigt kinabras?
- De står i en virkelig dårlig situation.
- Maya Wickstrøm, der fik en jakke, der stinker af hønselort, har klaget og blevet tilbudt en delvis tilbagebetaling. Skal man tage imod det?
- Nej, det vil jeg ikke anbefale. Man har ret til at få alle pengene retur, men spørgsmålet er, om det kan lade sig gøre. Oftest bliver der ikke svaret på de mails, man sender til virksomhederne. I Maya Wikstøms tilfælde vil det kræve en konkret vurdering af banken, da man kan få den mistanke at varen er bevidst mangelfuld
Ikke ulovligt at købe kopier
Maria Jensens bedste råd til at undgå at blive frakkefuppet på nettet er:
- Når der er tale om internationale mærkevarer, så tjek hos de originale forhandlere, som skriver på deres hjemmesider, hvor deres tøj bliver solgt i de forskellige lande. De har også tit en liste over fup-netforhandlere.
- Det er mange penge at give 2000 kroner for noget, som er ingenting værd.
- Risikerer man et retskrav fra for eksempel Canada Goose, hvis man har købt en forfalsket frakke?
- Det er ikke ulovligt for forbrugeren, når du bestiller en kopivare til eget brug.
Men det er ulovligt at forfalske tøj og sælge det, som masser af svindlere gør det på nettet. Desuden kan du risikere, at kopivaren bliver fanget i tolden, og her har Skat ret til at destruere varen. Men så har du i det mindste ikke modtaget for eksempel en stinkende forfalskning af en mærkejakke, og du har bedre chancer for at få dine penge tilbage.
Læs mere om reglerne om destruktion af kopivarer i nederste faktaboks til højre for artiklen.
Læs også: Køber af falsk Rolex taber retssag
Har du købt forfalsket tøj eller andet på nettet, så skriv til kup!